Afbeelding

Bewogen seminar duurzame veehouderij

Zakelijk 9 keer gelezen
SINT ANTHONIS - In mfc Oelbroeck in Sint Anthonis vond gisteravond (maandag 21 mei) een boeiend seminar plaats over een duurzame veehouderij. Meer dan tweehonderd mensen, variërend van agrariër tot bestuurder, gingen in op de uitnodiging van Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen. MRSA-deskundige Jan Kluytmans, Daan van Doorn van de gelijknamige commissie, NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg, Tweede Kamerlid Marieke van der Werf en Rabobank directievoorzitter Jan Claassen gingen met elkaar en met de zaal in gesprek over de verantwoordelijkheid voor duurzame veehouderij.

[image=214371]

Dat die verduurzaming een gedeelde verantwoordelijkheid is, bleek wel tijdens het seminar. Jan Kluytmans pleitte niet alleen voor vermindering van het gebruik van antibiotica in de agrarische sector, juist ook voor een overwogen gebruik bij mensen. Bovenal maakte hij duidelijk dat als iedereen zich blind staart op MRSA de opkomst van ESBL vergeten wordt. En daar schuilt misschien nog wel een groter risico.
En ook daar speet antibiotica een essentiële rol. Daan van Doorn is als voorzitter van de Commissie Van Doorn, al tot afspraken gekomen om in 2020 alleen nog duurzaam vlees in de winkel te hebben liggen. Dat gaat veel verder dan alleen het terugdringen van antibiotica. Voor hem zit de winst erin dat er meer en meer gewerkt wordt aan een ketenbenadering. Ook is volgens hem alleen op duurzame wijze nog geld te verdienen. “We moeten ervoor zorgen dat vriend en vijand het erover eens zijn dat de manier waarop wij vlees produceren ecologie en economie met elkaar in harmonie brengen. Als we dat in Nederland als eerste voor elkaar hebben, kunnen we ook structureel meer verdienen.”

Project
Voor initiatiefnemer Rabobank Land van Cuijk & Maasduinen was het seminar het slotstuk van een intensief project waarbij 72 varkenshouders uit het Land van Cuijk en de kop van Limburg, samen met hun dierenarts en adviesburo DLV, aan de slag gingen met het verlagen van hun antibioticagebruik. De deelnemers aan het project realiseerden een gemiddelde afname van maar liefst veertig procent. Reden genoeg om het gesprek aan te gaan met collega veehouders en het maatschappelijk middenveld over een verdere verduurzaming van de sector.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant