Afbeelding

Rob Fechner nieuwe dominee Gennep

Religie 1.052 keer gelezen
GENNEP - De Protestantse Gemeente Gennep en Omstreken heeft in dominee Rob Fechner een nieuwe en enthousiaste predikant gevonden. De intrededienst, waarin dominee Fechner officieel bevestigd wordt als predikant van Gennep, vindt plaats op zondag 3 juni om 14.00 uur in de protestantse kerk aan de Markt in Gennep. Na afloop van de dienst is er gelegenheid persoonlijk kennis te maken met dominee Fechner, zijn vrouw Els en dochter Nienke in de Regenboog achter de kerk.

[image=214553]

Na het vertrek van ds. N. Dijk kwam Fechner in eerste instantie naar Gennep als consulent. In die hoedanigheid nam hij vooral de pastorale zorg op zich. Het was niet zijn bedoeling te blijven, want Fechner is vooral een reizende dominee, een graag geziene gastpredikant in het hele land. Maar hij raakte verknocht aan Gennep. Hij noemt de protestantse gemeente van Gennep een open en warme gemeente, protestant in de breedste zin van het woord, van orthodox tot buitenkerkelijk, maar vooral een enthousiaste gemeente die met een open geest de wereld om haar heen tegemoet treedt. Dat enthousiasme trof Fechner zodanig dat hij besloot alsnog mee te doen in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe predikant.

Achtergrond
Rob Fechner (Utrecht, 1952) studeerde na zijn middelbare school theologie in Leiden. Na zijn studie werd hij predikant in het Drentse Nijenveen. In 1990 stapte hij over naar defensie waar hij legerpredikant werd, aanvankelijk bij de landmacht en later bij de luchtmacht totdat hij in 2008 functioneel leeftijdsontslag kreeg. Hij bleef als reizende dominee preken en kende Gennep al vrij goed.

Boodschap
De boodschap in de Bijbel noemt hij “universeel, maar de interpretatie is een mensenzaak. Je komt uiteindelijk bij de vraag ‘ik geloof dat’ en het wezenlijke van geloven is nu juist het niet zeker weten. Die voorlopigheid is interessant, want daardoor sluit je voor niemand de deur. Als predikant moet je zichtbaar zijn voor de mensen en de vertaalslag maken tussen de Bijbel en de wereld waarin we leven. Ik zie het predikant zijn als dienend leiderschap voor iedereen. God is geen grootgrutter, maar Hij let wel op de kleintjes. We staan samen voor een opdracht: dat die blijde boodschap wordt gedeeld nú, maar ook aan hen die na ons komen. Daarbij sta ik in Gennep in een rijke traditie. De protestantse gemeente Gennep is al 441 jaar oud, en daarmee de oudste zelfstandige protestantse gemeente van ons land. Daar zijn ze in Gennep trots op en ik ben trots en dankbaar dat ik in de voetsporen van die rijke geschiedenis mag treden.”

Ontkerkelijking
De ontkerkelijking is een veel besproken thema, maar dominee Fechner ziet dat niet als een bedreiging. "Vanuit mijn werk bij defensie heb ik gemerkt dat er wel degelijk vraag is naar ethiek en moraliteit. Maar de kerk mist de aansluiting en het is juist de opdracht om die aansluiting weer terug te vinden. Je moet als kerk dus onorthodox durven zijn, maar wel met de Bijbel in de hand want dat is nog steeds een goed boek."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant