Afbeelding

‘t Letste vèrken van ‘t Helbroek

Kunst en cultuur 197 keer gelezen
BEUGEN - Beugenaren, streekgenoten en toeristen die de Beugense Vilt doorkruisen via het Kerkepad, kunnen er natuurlijk wel aan voorbij maar zeker niet omheen: want daar - in een parkje aan de Helbroekseweg - staat sinds zondag heel pontificaal een varken in staal. Het kunstwerk ‘t Letste vèrken markeert het feit dat de laatste varkenshouder in Beugen is gestopt.

Onder grote belangstelling werd de aanwinst onthuld door Willy Hendriks, wethouder van de gemeente Boxmeer, en Thijn Daanen, de prins carnaval van de Vèrkeskoppen uit Beugen.

[image=216396]

Welvaart
Het beeld, gemaakt door kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek, is een initiatief van buurtvereniging ‘t Helbroek. Niet zonder reden, want juist in deze buurt heeft enkele maanden geleden het laatste varken Beugen verlaten. Deze buurt was enkele generaties lang het centrum van de varkenshouderij in Beugen. Varkenshouders die willen ‘overleven’, moeten hun bedrijf opschalen. En juist dat is in het Helbroek onmogelijk in de nabijheid van natuurgebied De Vilt. “Dit varken hoeft niets, die mag hier gewoon staan”, zegt kunstenaar Juul Baltussen over het beeld in cortenstaal waarvoor hij een vriendelijk ogend Piëtrain vleesvarken als model heeft genomen.
De varkenshouderij staat vanwege milieu- en gezondheidseffecten de laatste jaren onder druk, maar heeft de dorpen op de zandgronden ook veel welvaart gebracht. Ook Beugen heeft meegeprofiteerd van de opmars van deze veehouderijtak. Daarom heeft buurtvereniging Het Helbroek besloten deze ‘vleesproducent’ te eren met een monument voor ‘t Letste verken. De realisering ervan is mogelijk door bijdragen van bedrijven en organisaties die in het verleden betrokken waren bij de varkenshouderij.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant