Afbeelding

Hoogwatergolfje in Maas doorkruist regio

Algemeen 32 keer gelezen
MAASTRICHT – Het hoge water van de Maas doorkruist momenteel het gebied van De Maas Driehoek. Volgens recente metingen van Rijkswaterstaat is bij de meetpunten in Well en Sambeek het peil aan het dalen, terwijl bij Gennep, Mook en Grave vandaag juist de hoogste waterstanden worden genoteerd.

Bij Well werd gisteren een piek van 12,80 m (boven NAP) gemeten, vandaag rond de middag 12,64 m. Bij Sambeek is het peil dat gisteren op 11,24 m stond gezakt naar 11,17 m.
Gennep ziet nu de watergolf passeren. Daar werd gisteren 9,15 cm gemeten, vandaag 9,43 cm. Ook bij Mook is vandaag de piek met 8,08 m (gisteren 7,82 m) en bij Grave eveneens. Met 9,50 m staat de Maas daar 10 hoger dan op eerste Kerstdag.
Er is overigens slechts sprake van een 'hoogwatergoflje', want tijdens het hoogwater van 1993 en 1995 stond het peil van de Maas enkele meters hoger.

[image=231130]

Maatregelen
Rijkswaterstaat heeft ondertussen twee stuwen op de Maas gestreken (geopend): Belfeld en Roermond. Het hoogste punt op de rivier werd in het zuiden op 24 december bereikt. Van zuid naar noord trekt nu een golf en na passage daalt het peil in de rivier. De verwachting is dat rond 28 december de afvoer gaat stijgen naar 1300 - 1400 m3/seconde.
Stuwen worden geopend, zodat het water sneller afgevoerd kan worden. Rijkswaterstaat houdt de situatie momenteel 24 uur per dag nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn, dan worden extra maatregelen getroffen, zo meldt Rijkswaterstaat.

Achtergrond
De Maas is een snel reagerende rivier, sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en smeltwater in het bovenstroomse deel van de Maas in de Belgische Ardennen en Noord-Frankrijk. Neerslag in de Ardennen bereikt Nederland binnen enkele uren. Als er in het stroomgebied van de Rijn neerslag valt en als gevolg van stijgende temperaturen sneeuw smelt, neemt ook de afvoer van de Rijn toe. De Rijn reageert echter veel langzamer dan de Maas.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant