'Kinderen weer aan het sporten krijgen'

  •   keer gelezen
CUIJK - Teveel kinderen voelen zich door een sociale of motorische beperking gehinderd om te gaan sporten. Met de oprichting van de Sportkanjerclub Land van Cuijk, een initatief van Sven Arts dat wordt ondersteund door de gemeente Cuijk, moet daar zo snel mogelijk een einde aan komen. “Doelstelling is om 20 procent van alle niet-sportende kinderen weer aan het sporten te krijgen”, aldus Sven.

[image=230454]

Alleen al in de gemeente Cuijk zijn er 1500 kinderen (0-18 jaar) die nooit sporten. Autisme, ADHD, overgewicht of een langdurige ziekte... Er zijn tal van redenen waarom kinderen stoppen of zelfs helemaal niet sporten. “De drempel is soms gewoon te groot”, weet Sven, die in het dagelijkse leven veel werkt met kinderen met autisme. “Sportteams zijn vaak gericht op resultaat, waardoor iemand die sportief minder goed meekomt al snel op de bank belandt. Veel jongens en meisjes vallen af of worden door hun ouders, uit angst voor pesterijen, thuisgehouden. Dat is ook niet zo raar, want sommige ouders hebben ook zeer slechte ervaringen met teambegeleiders.”

Kanjersportclub
De naam van de nieuwe Sportkanjerclub, die vanaf september 2013 van start gaat in de sporthal en velden bij De Agaat in Sint Agatha, is afkomstig van ‘Kanjers in de sport’. “Dat is een methodiek waarbij niet het resultaat maar persoonlijke groei qua sociale vaardigheden en een betere motoriek centraal staan”, legt Sven uit.
Meer berichten