Afbeelding

Leerlingen aan slag met 'Vuurwerk Vandalisme Vrij'

Onderwijs 41 keer gelezen
CUIJK - Sinds 2010 werkt de gemeente Cuijk samen met het Merletcollege aan project Vuurwerk Vandalisme Vrij. In dit project gaan leerlingen aan de slag om het beste plan te maken om vandalisme vrij van vuurwerk te kunnen genieten.

[image=11389]

Het doel van dit project is jongeren aan te sporen om na te denken over vuurwerkgebruik en hun eigen gedrag hierin. Uiteindelijk is het doel om vuurwerkvandalisme te voorkomen en de leerlingen bewust te maken van de gevolgen, gevaren en mogelijke consequenties van (verkeerd) vuurwerkgebruik.

Opzet
Het project 'Vuurwerk Vandalisme Vrij' start dinsdag 11 december met een voorlichting aan de leerlingen van het eerste jaar van het voortgezet onderwijs van het VMBO Merletcollege. In deze voorlichting komen een aantal onderwerpen aan bod. Hoe gebruik je vuurwerk, wat zijn de risico’s en ook wat het betekent als je schade veroorzaakt aan eigendommen (van mensen of gemeente). Belangrijk daarbij is dat schadeclaims verhaald worden op daders. Deze voorlichting is de eerste stap van het project.
Hierna neemt de school het stokje over en gaan leraren in de klas samen met de leerlingen werken aan het bedenken van plannen en oplossingen om vuurwerk vandalisme vrij te krijgen. De leerlingen werken individueel aan deze opdracht en ze zijn vrij in de uitwerking: "Maak ik gebruik van inzet van mensen, van lokale media of zet ik iets op via Facebook?"

Aanpak
Leerlingen komen dan met een eigen plan van aanpak. De beoordeling van de plannen gebeurt door de gemeente. De website www.vuurwerkvandalismevrij.nl is de spil in het project op internet. Alle plannen van aanpak komen hierop.
Het beste plan wordt beloond met een MP4-speler prijs. Deze prijs zal worden uitgereikt door wethouder Willemieke Vervoort. Deze uitreiking vindt plaats op dinsdag 18 december. De prijs is natuurlijk mooi om te winnen, maar belangrijker is dat het winnende plan wordt uitgevoerd bij de komende jaarwisseling. Een goed plan is dus een plan dat ook uitvoerbaar is.

Deelname ROC
Het winnende plan uit 2010 is uitgevoerd tijdens de jaarwisseling in 2011. Het idee was dat jongeren meer onder de indruk zijn van een leeftijdsgenoot die hen aanspreekt dan van politie of BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar). In 2011 kwam het hierdoor tot een samenwerking met studenten van het Regionaal Onderwijs Centrum (ROC) en de BOA’s van de gemeente Cuijk.
Tijdens de vuurwerkperiode lopen studenten van de opleiding voor Vrede en Veiligheid aan het ROC gezamenlijk met de BOA’s controles in het Land van Cuijk. Deze samenwerking heeft in het afgelopen jaar goed gewerkt; zowel de BOA’s als de studenten van het ROC zijn erg positief. Op deze manier werkt het project zoals het bedoeld is, jongeren houden vuurwerk vandalisme vrij.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant