Afbeelding

‘Grave geknipt voor een canon’

Kunst en cultuur 76 keer gelezen
GRAVE - Met een daverend kanonschot en veel mooie woorden werd vrijdag in de monumentale Hampoort het historisch boek ‘De Canon van Grave’ gepresenteerd en een gelijknamige expositie geopend.

Met het boek (15 euro) gaf Grave zichzelf en iedereen die dat wil een prachtig geschenk, dat deze dagen ongetwijfeld een verkoopknaller is als feestgeschenk.

[image=230060]

Vensters
Het boek in vijftig compacte ‘vensters’ (deelaspecten) over Grave en zijn kerkdorpen is opgemaakt in een frisse en luchtige stijl. “Wat een prestatie”, sprak burgemeester Sjoukje Haasjes, die het eerste exemplaar uit handen van projectleider Leon Vankan ontving. “Ik weet zeker dat de belangstelling heel groot zal zijn.” Haasjes: “Verleden en heden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen met de kennis van het verleden kun je het heden begrijpen.” Het nieuwe boek en de expositie in het museum (in 2011 geopend) vullen elkaar prima aan. Ze sprak de hoop uit dat het memoryspel rond de ‘vensters’, dat de burgemeester tijdens de ‘making of’ al had gezien, ook snel kan worden afgerond.

[image=230061]

Vankan prees alle schrijvers en medewerkers, die samen in drie jaar tijd 10.000 jaar Graafse geschiedenis op papier hadden gebracht. Hij wees er op dat de canon ook gemakkelijk inpasbaar is in het onderwijs. Verheugd kon hij mededelen dat ‘de Canon’ binnenkort als lesmateriaal wordt verstrekt aan alle Graafse scholen, inclusief een gesproken versie voor de blindenschool van Visio. “Ik zeg niks teveel als Grave de canon krijgt die het verdient”, sprak hij trots.
Veel applaus was er voor de schrijvers, voor de opmakers en in het bijzonder voor Lenie van Lieshout, de grote inspirator van het geslaagde project.

Geknipt
Oud-archivaris Harm Douma, die met bewonderenswaardige paraatheid en met een kwinkslag de hoogtepunten en dieptepunten van Grave en zijn kerkdorpen uit zijn mouw schudde, noemde de stad Grave ‘geknipt’ voor een canon “omdat er geweldig veel over valt te schrijven”. En met een knipoog naar een eventuele toekomstige gemeentelijke herindeling zei hij: “Misschien wordt het wel wat met Grave en het land van Cuijk.”(foto’s: Jacques Verschuren)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant