Afbeelding

Eigen monumentenlijst gemeente Cuijk

Kunst en cultuur 64 keer gelezen
CUIJK - De gemeente Cuijk is bezig met het opstellen van een eigen monumentenlijst. Gebouwen en objecten met een voor de gemeente gezichtsbepalend karakter worden ‘gepromoveerd’ tot gemeentelijk monument. “De lijst bestaat uit ruim dertig panden en objecten”, vertelt verantwoordelijk wethouder Arthur Baudet (D66).

[image=227162]

De Cuijkse gemeenteraad stelde eerder criteria op waaraan ‘monumenten’ moeten voldoen om opgenomen te worden op de lijst. “Op basis van die criteria kon een shortlist van 284 karakteristieke gebouwen en objecten worden teruggebracht tot 35”, weet Baudet. “Samen met de commissie Ruimtelijke Kwaliteit zullen we de komende tijd een discussie voeren welke gebouwen nog van de lijst afgaan of er eventueel bij moeten. Eigenaren van particuliere panden hebben we afgelopen maand geïnformeerd over ons voornemen.”

Voordelen
Baudet benadrukt dat opname in de gemeentelijke monumentenlijst uitsluitend voordelen kent voor de pandeigenaren. “Vaak leeft het idee dat je als eigenaar van een (rijks)monument nog geen spijker in de muur mag slaan, maar dat is hier helemaal niet aan de orde. Eigenaren van gemeentelijke monumenten hoeven echt niet bij een oliekacheltje te blijven zitten. We staan voor behoud door ontwikkeling. Monumenten worden geplaatst in de tijd van nu. Gemeentelijke monumenten krijgen van ons een gratis abonnement op Monumentenwacht en ze worden getoetst en geadviseerd hoe zij hun monument het beste kunnen onderhouden. Eens in de twee jaar krijgen zij ook inspectie. Je moet het als het ware zien als een stukje belangenbehartiging en ondersteuning van de gemeente Cuijk aan eigenaren met een voor Cuijk en omgeving karakteristiek pand. Bij een verbouwing kunnen ze ook één keer in de vijf jaar een aanvraag doen voor een tegemoetkoming ind de kosten van een verbouwing of aanpassing.”

Toerisme
De Cuijkse monumentenlijst wordt in eerste instantie niet opgesteld om het toerisme in de gemeente te bevorderen. “Er is vooralsnog geen sprake van een monumentenroute of zo. Samen met de eigenaren bekijken en bespreken we hoe we de monumentenlijst ook qua toerisme en recreatie kunnen gaan benutten”, besluit Baudet.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant