Afbeelding

'Dit is een gezonde gemeente'

Politiek 63 keer gelezen
MILL – Vanuit alle windstreken van binnen en buiten Mill werd hem lof toegezwaaid en de gemeenteraad had hem ‘van harte’ aanbevolen voor een tweede ambtstermijn. En toch gaat Hans Verheijen de gemeente Mill en Sint Hubert verlaten voor een nieuwe uitdaging als burgemeester van de gemeente Wijchen.

Hoewel hij de laatste weken voortdurend pendelde tussen Mill en Wijchen, bezweert Verheijen geen ‘dubbele agenda’ te hebben. “Ik ben hier burgemeester, dus ik werk tot mijn laatste dag hier met een Millse agenda.”

[image=227155]


Bestuursstijl
De 46-jarige Hans Verheijen – een afgestudeerd jurist - ontpopte zich in Mill als een soepele en superieure bestuurder, die perfect matchte met de Millse no-nonsense gemeenschap waar constructiviteit een basisbegrip is. In al die zes jaren lag de voorzittershamer ‘werkeloos’ op de bestuurstafel. Dat hij die nooit heeft hoeven en willen hanteren, typeert Verheijen. “Ik ben geen dominante bestuurder. Wel heb ik volstrekt vertrouwen in de mensen om me heen. In een open verstandshouding mag je wat van elkaar eisen. Er mag geen remming zijn om mee te denken met anderen.” Daarbij benutte hij zijn ervaring als gemeentesecretaris in zijn pre-Mill tijdperk. “Daar heb ik geleerd hoe je mensen kunt motvieren.”
Hans Verheijen bedient zich graag van de social media: hij meldt zich bij regelmaat via Twitter, terwijl ook zijn weblog veel vaste volgers telt. “De interactie met burgers en andere mensen is leuk. En ik heb het benut om een stukje ‘stille promotie’ de doen voor de gemeente Mill.” Bovendien heeft het vooroordelen weggenomen. “Veel mensen hebben een heel ander beeld van wat je als burgemeester doet. Die tonen zich verrast als ze lezen waar ik me mee bezig houdt.”

Successen
Het op de valreep voor elkaar boksen van een Sociaal Statuut voor de medewerkers van de gezamenlijke ambtelijke organisatie van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert, staat op zijn conto. En het centrumplan van Mill, een ander speerpunt van Verheijen, verkeert in de afrondende fase. “Het is juist dat we door het dieptepunt in de vastgoedmarkt het tempo niet gaan vasthouden. Maar tegelijkertijd hebben te maken met een partij die zich heeft gecommitteerd om het plan af te ronden”, complimenteert hij de Ontwikkelingscombinatie Centrumplan Mill (Rialto Vastgoed en Mooiland Maasland).
Het doorzetten van de bouw van Myllesweerd, het nieuwe cultuurbolwerk van Mill, is in zijn ogen wijs geweest. De realisering noemt hij de kracht van brede samenwerking. “Het is geen gebouw van de gemeente maar van de gemeenschap.”
Teleurstellingen, die waren er “eigenlijk niet” in zijn zes Millse jaren. “Er is hier de voorbije zes jaar enorm gepresteerd door de vier dorpsgemeenschappen. En daarin ben ik wel altijd bewust voorop gegaan. De kwaliteiten die hier de afgelopen jaren zijn geïnvesteerd, zijn tot ontwikkeling gekomen.”

Verdienste
“Dit is een gezonde gemeente. Mill en Sint Hubert staat er ongeloofelijk goed bij”, vindt Hans Verheijen. Een verdienste die hij wil delen met de constructieve gemeenteraad. “Die is bijna a-politiek en houdt altijd de financiële staat van de gemeente in het oog.”
Noodzakelijke bezuinigingen werden via het interactieve en transparante proces ‘Op zoek naar ruimte’ gevonden. “Door de integrale aanpak en de brede basis was er veel draagvlak toen we keuzes moesten maken. Daar kunnen we met zijn allen trots op zijn.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant