Afbeelding

Monumentale Lindeboom vraagt snoeibeurt

Kunst en cultuur 54 keer gelezen
SAMBEEK – “Is hier iemand die verstand heeft van het snoeien van een lindeboom? Want die van ons is er dringend aan toe. In vertrouw het weer als hij goed storm- en windbestendig is.”

[image=226586]

Het was een klemmend verzoek van Adriaan Stevens tijdens de informatieavond over IGP de Maasheggen. En de boom waar hij op doelde is de beroemde lindeboom van Sambeek.
Stevens, de trotse eigenaar van wat burgemeester Karel van Soest ‘een solitair monument’ noemde, vertelde over het achterstallig onderhoud. “Tijdens de jongste storm zijn er een paar takken uitgevallen en de onderste 15 meter is hij erg dichtgegroeid. Daar maak ik me zorgen over.” Voor het onderhoud is een ladderwagen nodig, en moet professioneel snoeigereedschap worden ingezet. Ook wil Stevens wat meer ruimte rond de boom creëren. Tijdens de Maasheggenavond liet Robert Ceelen weten Stevens te willen ondersteunen. “Hij vertelde dat er nog wel subsidiepotjes zijn, om het snoeiwerk te bekostigen”, aldus Stevens.

Historisch
Eigenaar Stevens weet alles over zijn pronkstuk dat aan de zuidrand van Sambeek staat. Het is een koningslinde, een kruising van twee inheemse lindesoorten (Zomerlinde en Winterlinde) die in de 17e eeuw door Hollandse kwekers op de markt werd gebracht. Zelf noemt Adriaan het de oudste linde van Nederland. “Hij is misschien wel duizend jaar oud.” Historici schatten de leeftijd op een respectabel aantal van 400 jaar. Zeker is wel dat de 30 meter hoge boom met zijn stamomtrek van 7,9 meter de dikste boom is van het land.
De linde is in de loop der tijd regelmatig geteisterd door wind, hagel en regen. Bij noodweer in 1884 raakte zij door een windvlaag twee grote takken kwijt en in 1901 viel zelfs de hele kruin uit de boom, waardoor hij aan schoonheid inboette. Pas in 1973 maakte het gemeentebestuur van Boxmeer 12.000 gulden vrij voor de restauratie van de boom die zo nieuwe leven in werd geblazen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant