Afbeelding

Mestverwerking bij biocentrale Cuijk

Zakelijk 81 keer gelezen
CUIJK – De bio-energiecentrale van Essent in Cuijk wordt doorontwikkeld tot een biobased economy park waarbij niet alleen stroom wordt opgewekt. Binnenkort kunnen naburige bedrijven hier warmte afnemen voor hun productieproces en nieuw is de koppeling van de centrale met een vergister die mest verwerkt.

Twee weken geleden kreeg Essent een subsidie toegekend van 172 miljoen euro, uitgesmeerd over een periode van 12 jaar, om het nieuwe concept mogelijk te maken. De centrale, die nu stil ligt, wordt op 22 oktober weer in gebruik genomen.

Mestverwerking
Binnen het gekozen concept in Cuijk ziet Essent - op geringe afstand van het Brabantse en Limburgse gebied met intensieve veehouderij - grote kansen voor mestdroging. Nabij de centrale verrijst op het terrein een grootschalige mestdroger, die 400.000 ton mest kan verwerken (60 tankwagens per dag).
Voor dit onderdeel van het concept is een Consortium in het leven geroepen, waarin naast Essent en RWE ook ZLTO, Mestac, Van Ganzewinkel en DSM partij zijn. De provincie Noord-Brabant steunt het plan. De vaste mest die het proces oplevert kan worden afgezet voor bemestingsdoeleinden, maar kan ook als brandstof dienen voor de bioenergiecentrale.

[image=225329]

Ringleiding
Eerder had Essent al aangekondigd om restwarmte van de Cuijkse centrale via een ringleiding (stoom) aan te bieden bij naburige bedrijven. “Zeer belangstellend” zijn SCA, Georgian Pacific, Aviko en PGI, bedrijven waarmee Essent momenteel onderhandelt en vóór 1 januari 2013 afspraken wil maken. Een vergunning voor de ringleiding is binnen en het is de bedoeling deze binnen 18 maanden aan te leggen rondom het industrieterrein.
Mestdroging kan worden gekoppeld aan vergisting, wat groen gas en CO2 oplevert. Tenslotte heeft Essent het plan om in te zetten op bioraffinage, waarbij aangevoerde grondstoffen eerst uiteen worden gehaald voordat ze binnen het proces worden ingezet.
De biomassacentrale (25 MW elektrisch vermogen), destijds een landelijke primeur van Essent, staat 12 jaar in Cuijk. De opzet was en is om economisch rendabel en duurzaam stroom te produceren uit onder andere snoeihout. In vol bedrijf kan de centrale groene stroom produceren voor 60.000 huishoudens.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant