Afbeelding

Dijkverbetering Boxmeer-Grave afgerond

Algemeen 60 keer gelezen
GRAVE/BOXMEER - Waterschap Aa en Maas heeft de werkzaamheden om de dijk van de Maas te verbeteren tussen Boxmeer en Grave afgerond. Bij vijf 'kunstwerken', zoals sluizen en gemalen in de dijk, zijn damwanden aan beide zijden met circa tien meter verlengd. Deze werkzaamheden moesten afgerond zijn voor 1 oktober omdat dan het zogenoemde gesloten seizoen begint. Dan mag er niet meer aan keringen worden gewerkt.

[image=224990]

“Het werk is vlot afgerond en we zijn geen bijzonderheden tegengekomen”, zegt projectleider Fer Kalis. “Alles is nu helemaal spik en span voordat het hoogwaterseizoen begint. Door de werkzaamheden is de veiligheid weer voor jaren gewaarborgd.” Elke vijf jaar toetst de overheid om te zien of dijken en kunstwerken veilig zijn en voldoen aan de wettelijke eisen die zijn vastgelegd in de Wet op de Waterkering. Dijken en kunstwerken die niet zijn goedgekeurd, moet het waterschap verbeteren. Dat was het geval met deze vijf kunstwerken.

Knelpunten
Bij de werkzaamheden verlengde het waterschap de damwanden aan beide zijden van het gemaal of sluis. Zo wordt bij hoog water de druk op de dijk verminderd en is de kans kleiner dat er grondwater (kwel) omhoog komt achter de dijk. Het waterschap beperkt op deze manier de mogelijke wateroverlast bij hoog water op de Maas. “Het spreekt voor zich dat veilige waterkeringen in het grootste belang zijn van iedereen. We hebben met het oplossen van deze vijf knelpunten weer alle puntjes op de i gezet”, aldus Ernst de Groot, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas.

Werkzaamheden
De werkzaamheden vonden plaats bij het Hoogwaterrioolgemaal in Boxmeer. Daar is ook een leiding vervangen. Daarnaast vonden werkzaamheden plaats bij de Looisluis in Oeffelt, de Sluis St. Jansbeek in Sambeek en in Grave bij de Raamsluis en het Gemaal van Sasse. Het gemaal kreeg ook nieuwe terugslagkleppen zodat het water maar één richting op kan. De stalen damwanden zijn in de grond getrild. In de buurt van gebouwen zijn de platen van ongeveer 10 meter lang trillingsvrij de grond ingedrukt. Alle omwonenden bij de Raamsluis in Grave hebben persoonlijk een brief gehad waarin het waterschap de werkzaamheden aankondigt. Met dit project werkt het waterschap aan veilige waterlopen en een gezonde natuur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant