Afbeelding

Restauratie Heilig Hartbeeld in Sint Agatha

Religie 259 keer gelezen
SINT AGATHA - Na ruim drie jaar voorbereiding is medio september begonnen met de restauratie van het monumentale Heilig Hartbeeld, dat de entree vormt van het dorp Sint Agatha. Het beeld werd gemaakt in het atelier van Jos Cuypers in Roermond. Het is 1919 door de inwoners van Sint Agatha geschonken aan de kruisheren en werd plechtig ingewijd. Het beeld was inmiddels groen uitgeslagen en gehavend. De voet was gescheurd en eerdere reparaties hadden lelijke sporen achtergelaten.

[image=224654]

Het beeld heeft veel betekend voor het religieuze leven in het dorp. In september 2009 besloten de leden van de Rabobank in het Land van Cuijk om uit het Fonds Maatschappelijke Betrokkenheid 3500 euro te bestemmen voor de restauratie van het beeld. Op zoek naar een goede uitvoering daarvan, bleek al gauw dat het specialistenwerk was. Het klooster nam contact op met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daar werd het initiatief genomen om de restauratorenopleiding van de Universiteit Amsterdam erbij te betrekken. Besloten werd dat de restauratie een stageproject zou kunnen worden van deze opleiding aan de UvA.

Herstelwerkzaamheden
De restauratie wordt deze weken uitgevoerd door Nicolas Verhulst, in overleg met deskundigen van de Rijksdienst en de restauratorenopleiding. Hij maakt het beeld, dat gemaakt is van vrij zachte natuursteen, grondig schoon. Alle eerdere herstelwerkzaamheden die lelijke sporen achterlieten worden verwijderd. De restaurator zoekt vervolgens naar de juiste samenstelling van mortel waarmee hij gaten kan vullen en beschadigingen herstellen. De restauratie is een echte ontdekkingstocht. De wordingsgeschiedenis van ieder onderdeel en van elk hoekje van het monument komt in beeld.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant