Afbeelding

Museum Ceuclum duikt in Middeleeuwen

Kunst en cultuur 76 keer gelezen
CUIJK - Al langer dan twintig jaar toont museum Ceuclum een kijk op de geschiedenis van Cuijk. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de prehistorie, het Romeinse castellum en de Romeinse brug over de Maas. Ook was er aandacht voor de middeleeuwen, maar hierop wordt bij de herinrichting, waaraan op het ogenblik gewerkt wordt, uitgebreider ingegaan. De vroege middeleeuwen duurden van 450 tot 1050; de late van 1050 tot 1500.

[image=224525]

In de vroege middeleeuwen heerste hier o.a. Karel de Grote. Men mag als zeker aannemen dat in zijn tijd het christendom definitief zijn intrede deed in deze streek. De instelling van een omvangrijk dekenaat Cuijk rond het jaar 1000 staat vast.Bij de middeleeuwen wordt al gauw gedacht aan ridders en kastelen. Ridders woonden toen ook in het Land van Cuijk. Rond 1100 vestigden zich hier de Heren van Cuijk. De namen van hun familie (Herman, Ida, Godfried, Aleide, Hendrik en Jan) zijn in diverse Cuijkse straatnamen terug te vinden.Zij woonden met hun familie en dienaren in een burcht op de Cuijkse Maasoever. Deze burcht is in 1133 verwoest. De Heren van Cuijk bouwden daarna een nieuw kasteel in Grave. Onze geliefde Heer Jan van Cuijk, die leefde van 1230 tot 1308, heeft dus nooit in Cuijk gewoond.

Burcht
Op de plek waar de Cuijkse burcht heeft gestaan, staat nu de toren waarin Museum Ceuclum is gevestigd. Deze toren zelf is al een middeleeuws monument. Het was een deel van een katholieke kerk. Deze is na een grote brand in 1480 gebouwd.Een toren had in de middeleeuwen meerdere functies. Zo gaf de Heer in oorlogstijd en bij ander naderend onheil, opdracht om de klok te luiden.
In de toren is de oorspronkelijke klokkenstoel nog aanwezig. Een klokkenstoel is een houten stellage waarin de kerkklokken werden opgehangen. Deze ophanging is nog duidelijk zichtbaar. De klokken zijn verdwenen.

Kroetegat
Ook is in de toren nog een oorspronkelijke gevangenis, het zogenaamde Kroetegat, te zien.
De “gevangene” die er zich nu in bevindt, slijt zijn dagen in alle rust. Op de tweede verdieping van het museum wordt op panelen verteld over de stamboom van de Heren van Cuijk, hun wapen en de belangrijke rol die zij speelden in het bestuur van hun Heerlijkheid Cuijk. Het museum beschikt ook over een leskist die vertelt over de middeleeuwse tijd. Deze is bestemd voor basisschoolleerlingen. Samen met hun leerkracht kunnen zij ondervinden hoe het in de middeleeuwen was gesteld met o.a. voeding, kleding, hygiëne en de rechtspraak. Het museum verzorgt rondleidingen voor groepen. Bij een bezoek aan het museum is er ook de mogelijkheid om de toren te beklimmen. Vanaf de trans kan dan worden genoten van een indrukwekkend uitzicht over de omgeving.
Meer informatie: Museum Ceuclum, tel. (0485) 322280 of www.museumceuclum.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant