Afbeelding

Piet de Kruif: 'Zaterdag wordt speciaal'

Voetbal 121 keer gelezen
CUIJK / OPHEMERT - Gelukkig heeft Evert Santegoeds er nooit lucht van gekregen maar feit is wel dat Hans Kraay al vijftien jaar lang een innige platonische relatie onderhoudt met Piet de Kruif. Samen pakten ze de trainershandschoen op, beleefden prachtige avonturen, en zijn nu samen de technische baas in Cuijk bij het ambitieuze JVC. Zaterdag is het kleurrijke duo voor het eerst officieel terug bij de club waar ze jarenlang triomfen vierden: FC Lienden.

In de schaduw van de opvallende en een tikkie flamboyante Kraay past vooral een man die het moet hebben van bescheidenheid, rust en een onopvallend voorkomen. Misschien dat Kraay en de inmiddels 42-jarige aardbeienteler De Kruif elkaar vijftien jaar geleden daarom 'vonden'. Piet de Kruif: "Hans kwam bij mij in Ophemert in de straat wonen. De plaatselijke club had mij gevraagd om de leiding over te nemen bij het 1e elftal met als doel om Hans voor het jaar erop aan te stellen. Ik kwam in contact met Hans en toen besloten we het samen te doen. In die tijd was Hans namelijk erg vaak weg voor zijn werk. Omdat het zo goed beviel zijn we daarna zo doorgegaan."

[image=219793]

Drie keer been gebroken
Ooit was Piet de Kruif zélf een veelbelovende voetballer. Als 15-jarig talent van Ophemert trok hij de aandacht van diverse profclubs. "Ik zat toen al in het 1e van Ophemert maar brak vervolgens een scheenbeen. Ik kwam terug maar brak het bot opnieuw. Toen ik ondertussen 19 was wilde ik het nog één keer proberen. Wat denk je? Opnieuw snel een breuk. Toen ben ik er maar mee opgehouden. In eerste instantie baalde ik zo dat ik niets meer voetbal te maken wilde hebben maar later kriebelde het natuurlijk weer. Vanaf het moment dat ik Hans leerde kennen ben ik de benodigde trainerscursussen gaan volgen. We kennen elkaar natuurlijk inmiddels door en door, we zijn niet alleen collega's maar ook vrienden geworden." Op de gekscherende vraag of ze elkaar zo goed kennen dat er bij 'echtelijke irritatie' soms een half uur in de auto wordt gezwegen schudt De Kruif zijn hoofd. "Nee, dat is alleen met mijn vrouw. Haha." En dan weer iets serieuzer: "Ik heb er geen problemen mee dat Hans veel aandacht trekt, ik voel me daar goed bij. Als je het samen doet dan is het voordeel dat je samen blij bent en ook als duo chagrijnig, dat doet goed."

FC Lienden
Het wordt zaterdag (aanvang: 18.00 uur) een speciale dag voor Kraay en De Kruif. FC Lienden zou namelijk bij lange na niet het FC Lienden van nu zijn als er nooit een dag was aangebroken waarop ene Hans Kraay zijn auto voor de poort van het plaatselijke voetbalveld parkeerde. "Ja, natuurlijk wordt het speciaal. Toen wij daar zaten trokken we minstens duizend toeschouwers elke wedstrijd en bij topduels het dubbele. Ik hoorde dat de publieke belangstelling aardig is teruggelopen de laatste tijd maar ik verwacht zaterdag toch een hoop volk. Alleen al het feit dat Hans weer langskomt zal ervoor zorgen dat de mensen komen kijken. Na ons vertrek is het budget van FC Lienden alleen maar verder opgeschroefd. De plaatselijke eigenaar van de supermarkt C1000, Adrie Timmers, heeft een vaste man in dienst die 40 uur in de week bezig is met de commercie van de voetbalclub. Dat is een gouden zet want hierdoor hebben ze een businessclub met 400 leden die allemaal 1250 euro per jaar inleggen. Ze hebben niet voor niets spelers als Denneboom, Van Nieuwstadt en Van Dieren kunnen halen. Wat dat betreft hebben ze een bredere selectie dan wij waardoor ze normaal gesproken samen met Achilles'29 en WKE voor de titel zullen strijden. Dat wil echter niet zeggen dat wij bang voor ze zijn, absoluut niet. Ze zullen heus wel eens verliezen en waarom dan niet tegen ons?".

JVC in ontwikkeling
De ontwikkeling van JVC Cuijk gaat dit jaar nog een beetje met vallen en opstaan. Goede wedstrijden worden afgewisseld met onverklaarbare inzinkingen. Een opzienbare prestatiecurve die zelfs tijdens wedstrijden kan optreden. "Hans en ik hebben dezelfde visie. Dat komt ook omdat we samen als trainer begonnen zijn, we hebben hetzelfde traject afgelegd. We willen graag aan de ene kant wat gecontroleerder spelen bijvoorbeeld om dan op de andere vleugel snel diepte te kunnen zoeken. De bal moet er dan echter wel achter gelegd worden door middel van een wisselpass, wat overigens iets totaal anders is dan zomaar even een lange bal geven. Daar vergissen veel mensen zich in. Ook zijn we bezig met een bepaalde manier van druk zetten en iedereen moet tegenwoordig meeverdedigen. Tegen Hollandia hadden we lang controle maar toen veel ineens een bal van 35 meter binnen. Een fout van Van Strien? Ja, eigenlijk wel maar dat wil niet zeggen dat we hem gaan wisselen. Een keeper moet het vertrouwen krijgen van de staf en dat krediet duurt langer dan een paar wedstrijden. Martijn heeft bij ondermeer Ijsselmeervogels bewezen een goede keeper te zijn maar nu is hij soms wat onzeker. Daar werken we aan."

[image=198800]

Assouiki vier wedstrijden geschorst
Abdes Assouiki zal er zaterdag zeker niet bij zijn. De aanvallende middenvelder kreeg rood tegen Hollandia en moet vier wedstrijden toekijken. Rob Zegers traint donderdagavond weer voor het eerst mee, had wat last van een licht ontstoken achillespees. David Magee vormt eveneens een twijfelgeval en Dennis Schouten heeft nog wat last van een enkel/voetblessure. De Kruif wil weinig kwijt over de opstelling want de spelers worden uiteraard eerder geinformeerd dan de regionale 'pers'. Het lijkt er echter wel op dat Mark Fennebeumer in de basis begint, de aanvaller lijkt door een consequente keuzeheer moeilijk te passeren na zijn glanzende optreden tegen Hollandia. Als Carmelia niet achterin hoeft te spelen dan moet het technische duo verder kiezen uit vier aanvallers voor twee plekken. Erik de Kruijk viel zondag namelijk ook aardig in. "Nou vooruit dan: Fennebeumer zal hoogstwaarschijnlijk in de basis beginnen maar voor de rest wil en kan ik er nog niets over zeggen. Je zult het wel zien." Nog even een laatste vraagje over de opmerkelijke invulling van de linksbackpositie tegen Hollandia. Carmelia moest namelijk door de afwezigheid van Magee op die plek spelen waardoor er een erg schrijnend tekort aan linkspoten ontstond. Met twee rechtsbenige spelers aan de linkerkant werd het positiespel er in de opbouw, eufemistisch gezegd, niet echt beter op. En dat terwijl de linksbenige Rob van Raay de bank zat warm te houden. "Robby had alleen donderdag getraind en had intern al aangegeven liever geen linksback te spelen. En al helemaal niet tegen snelle tegenstanders, dat was de reden dat we voor Shannon kozen", aldus Piet de Kruif. (WR)

Programma Topklasse
HSC'21 - AFC
FC Lienden - JVC Cuijk
ADO'20 - Hollandia
Achilles'29 - Gemert
Chabab - De Treffers
Haaglandia - HBS
SWZ Boso Sneek - EVV
WKE - VVSB
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant