Afbeelding

Oploo heeft het gehad met deken

Religie 49 keer gelezen
OPLOO – Bezorgers van de actiegroep KomOpPlo hebben zaterdag in Oploo huis-aan-huis een protestposter aangeboden. De poster vormt een zichtbaar protest tegen het beleid van het bisdom ‘s Hertogenbosch en de invulling hiervan door deken Roland Kerssemakers en zijn pastorale team.

De actie lijkt behoorlijk aangeslagen want een rondgang door het dorp laat zien dat de poster intussen bij veel huizen is opgehangen.
In tegenstelling tot de beheercommissie van de Oploose kerk wil de actiegroep niet meer praten met deken Roland Kerssemakers van de parochie Maria, Moeder van de Kerk. De kerk in Oploo valt onder zijn dekenaat. Er is veel weerstand tegen de orthodoxe koers van het bisdom en Kerssemakers.

[image=223604]

KomOpPlo zoekt naar een duurzaam gebruik en exploitatie van de Matthiaskerk, die volgens plannen van het bisdom tussen 1 januari en 1 juli 2013 de deuren moet sluiten voor de eredienst. Gezocht wordt naar mogelijkheden om de kerk in eigen handen te krijgen en het gebouw te benutten voor andere activiteiten. De actiegroep wil een (kerk)jurist inschakelen om te onderzoeken of het bisdom wel de rechtmatige eigenaar is van het kerkgebouw. Gesteld wordt dat de bouw en restauraties van de kerk grotendeels met geld van de parochianen/inwoners bijeen is gebracht.

Tweedracht
Hoewel hij sympathie heeft voor een aantal doelstellingen van de actiegroep, zoals behoud van het gebouw, is Jo Michiels van de beheercommissie teleurgesteld over het initiatief. “Ik had gehoopt dat de mensen zich bij ons zouden aansluiten. Maar eerlijk gezegd is dat niet gebeurd.” Hij wil de handdoek nog niet werpen, maar erkent dat het draagvlak voor behoud van de eredienst in Oploo smal is geworden. “Ik vrees dat we zo niet kunnen voldoen aan de voorwaarden van het bisdom, financieel en pastoraal. En als dat duidelijk is, dan komen anderen aan bod.”
Michiels vindt dat de actiegroep met de poster “teveel op de man (Kerssemakers, red.) speelt”, en zal zich er ook niet bij aansluiten. “Makkelijk is het niet, maar ik voel me eigenlijk wel verplicht om naar de bijeenkomst van de actiegroep te gaan.” Deze is op maandag 17 september in gemeenschapshuis De Oude Heerlijkheid. De aanvang is 20.00 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant