Afbeelding

Komst Niersbrug vrijwel zeker

Politiek 58 keer gelezen
GENNEP – De fiets- en voetgangersbrug over de Niers tussen Gennep en Ottersum kan worden gebouwd. Dat lijkt zeker na de uitspraak van de Raad van State, die op 10 juli het bezwaar van de actiegroep ‘Een brug te ver’ van tafel heeft geveegd.

[image=221245]

De actiegroep vindt de brug overbodig, omdat er al twee bruggen liggen en de aanleg van een derde brug een onnodige aanslag op de natuur zou betekenen.
De reden om het bezwaar van de Ottersumse actiegroep niet ontvankelijk te verklaren, heeft alles te maken met het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied Gennep. Tegen dit ontwerpplan, dat in augustus-september 2011 ter inzage lag, heeft de actiegroep géén of althans te laat een zienswijze ingediend. En daarmee heeft ‘Een brug te ver’ zijn rechten verspeeld. “Natuurlijk is dit voor ons zeer teleurstellend en eigenlijk begrijpen wij het niet”, zegt Ruud Geraeds van de actiegroep. Het heeft de actiegroep ook bevreemd dat ze niet is gehoord tijdens de zitting. “Nee, we hebben geen uitnodiging ontvangen.”

[image=221246]

Burgemeester Peter de Koning wil niet spreken van een overwinning voor de gemeente. “Uitspraken van de Raad van Staten leiden nooit tot winnaars en dat blijkt ook hier maar weer. Er is geen uitspraak gedaan over de brug zelf, maar over de procedure.”
Volgens de Raad van State is niet gebleken dat de actiegroep niet van de procedure op de hoogte zou zijn. De zienswijzen en handtekeningen die op een later moment zijn ingebracht, hadden volgens de Raad van State eerder bij het ontwerp bestemmingsplan moeten worden ingediend. De actiegroep voelt zich het bos in gestuurd. “Er is iets gedaan, dat in het voordeel van de gemeente uitpakt. En daarin zijn we zeer teleurgesteld”, zegt Geraeds. Het is een voldongen feit maar van opgeven wil hij nog niet weten. “We zullen ons beraden en gaan de plaatselijke politiek er zeker op aanspreken.”
Nu het bestemmingsplan definitief is, gaat de gemeente Gennep volgens burgemeester De Koning “zo snel mogelijk” aan de slag met de circa 3 ton kostende brug. Dat begint met de aanvraag voor de bouwvergunning en als deze definitief is, de aanbesteding.
De Koning zegt geen vrees te hebben de provinciale subsidie van 100.000 euro mis te lopen, als de bouw niet in het najaar maar het voorjaar van 2013 begint. “Als daar goede redenen voor zijn, komt die subsidie niet in gevaar.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant