Afbeelding

Weinig plannen voor kerken

Religie 69 keer gelezen
BOXMEER - Meer en meer begint het er op te lijken dat het bisdom Den Bosch de parochie Maria, Moeder van de Kerk heeft uitgekozen als pilotgebied of ‘proeftuin’ voor de grootschalige sanering die voor het hele bisdom is voorzien.

Dat bleek ook weer vorige week dinsdag, toen in de raadzaal in Boxmeer het alternatief gebruik van de (negen) leegvallende kerkgebouwen in de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis centraal stond. Het was een debat met vertegenwoordigers van de dorpen in de megaparochie, de wethouders Jos de Graaf (Boxmeer) en Jeroen Willems (Sint Anthonis) en Peter Broeders, directeur-econoom van het bisdom.

Ervaringen?
Gevraagd naar de ervaring van het bisdom met soortgelijke kerksluitingen, moest Broeders erkennen dat het bisdom nog tastend is. “Zo’n ervaringsdeskundige zijn wij nog niet.“ Ook op de veelvuldige gestelde vraag over de verkoopprijs van kerken en de hoogte van de erfpacht op de grond, kon of wilde hij niet ingaan. “Daar kan ik geen antwoord op geven. En ik doe hier geen enkele toezegging.” José Stevens (Overloon) noemde de aankoop van een kerk onbetaalbaar. “Je wordt een huis nog niet kwijt, laat staan een kerk.” Broeders zag het anders. “Wij gaan niet voor de maximale opbrengst, maar voor de optimale opbrengst”, daarmee moesten de aanwezigen het doen. Verder sprak hij over ‘maatwerk’, waarbij de omvang van het kerkgebouw en de vestigingsplaats bij de verkoop worden betrokken.

‘Toekomstbestendig’
Het bisdom hanteert als uitgangspunt dat het nieuwe gebruik van een kerkgebouw ‘waardig’ en ‘toekomstbestendig’ moet zijn. Lange tijd was slopen de eerste optie van het bisdom, maar die gedachte heeft het bisdom losgelaten. Hoewel Broeders liet weten dat het niet helemaal is uitgesloten.
De bisdom-econoom liet weten dat er voor de alternatieve bestemmingen veel mogelijk is, maar het mag geen seks- of goktent worden. Ook het gebruik voor ‘levensbeschouwelijke actiteiteiten’ wordt niet toegestaan. “Wij willen geen quasi vorm van voortgezet gebruik”, stelde Broeders. Wat wel kan is bijvoorbeeld een gemeenschapshuis, school, sportzaal of supermarkt. Om een vinger in de pap te houden, houdt het bisdom vast aan de erfpachtconstructie.

Goedkeuring
Volgens Broeders is de parochie Maria, Moeder van de Kerk de juridische eigenaar van de gebouwen (en inventaris), maar is voor elke transactie bisschoppelijke goedkeuring nodig. Dat de bouw van de kerken, maar ook recente restauraties, met veel gemeenschapsgeld mogelijk zijn gemaakt, doet volgens de bisdom-econoom niet ter zaken. Als voorbeeld van jurisprudentie refereerde hij aan een vergeefse poging van kerkelingen in een Christelijke gemeenschap, die tevergaafs via de rechter het eigendomsrecht opeisten.



Plannen?
Afgezien van de dorpsraad Westerbeek (kerkgebouw gebruiken als expositieruimte van plaatselijke kunstenaars), en die van Landhorst (belangstelling voor de kerk als woning), hadden de dorpsraden nog geen concrete plannen. Begrijpelijk voor Vierlingsbeek, Oploo en Rijkevoort, waar de inwoners zich nog niet hebben neergelegd bij het onttrekken van de eredienst.
Karel van der Velden (Landhorst) sneed het probleem van verloedering aan, indien een leegvallend kerkgebouw niet wordt verkocht. “Want dan zal het onderhoud aan het gebouw en het groen niet meer worden gedaan door onze vrijwilligers.” Broeders gaf aan dat het onderhoud dan mogelijk wordt uitbesteed bij professionals.
De wethouders De Graaf en Willems gaven aan maximaal te willen meewerken aan het wijzigen van een bestemmingsplan, indien initiatiefnemers komen met een alternatieve bestemming.
In september behandelt de diocesane priesterraad van het bisdom Den Bosch de kerksluitingen, waarna bisschop Anton Hurkmans naar verwachting in oktober zijn handtekening onder het besluit zet.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant