Afbeelding

Kermistent verdeelt Middelaar

Algemeen 44 keer gelezen
MIDDELAAR - Dreigt schutterij Sint Sebastianus uit Middelaar van een koude kermis te komen of bereiken de betrokken partijen toch overeenstemming? In tegenstelling tot andere jaren is de vergunningaanvraag voor een kermistent geweigerd. Een kermis zonder feesttent dreigt, en dat zou de doodsteek voor het evenement kunnen zijn.

Dat is althans de mening van Sint Sebastianus-voorzitter Jan Ambrosius, die liever niet wil reageren op de kwestie. Die ligt namelijk gevoelig in de 900 zielen tellende gemeenschap van Middelaar. Donderdag gaan de betrokken partijen, de gemeente, het gilde, de dorpsraad en MFC De Koppel met elkaar in gesprek.

[image=216944]

Begrip
Ambrosius wil nog wel kwijt dat Sint Sebastianus de kermistent al sinds 1968 op de Middelaarse kermis geplaatst wordt. De exploitatie van de tent is een belangrijke bron van inkomsten voor het gilde. “We hoorden dit besluit drie maanden voor de kermis (op 15,16 en 17 september, red.). Bovendien is de tentkermis hier een begrip. We draaien op zaterdag, zondag en maandag. Vooral die laatste dag trekt jaarlijks veel bezoekers uit wijde omtrek naar Middelaar. Zo’n sfeer kun je binnen niet creëren.”

Geen beleid
De schutterij zag de vergunningaanvraag afgewezen worden. De gildenbroeders werden verwezen naar MFC De Koppel, het gloednieuwe gemeenschapshuis. Gesprekken met het stichtingsbestuur liepen vooralsnog vast. Het gilde deed daarom een beroep op mediation door de gemeente. “De plaats waarvoor de vergunning is aangevraagd, is bestemd voor kermisattracties. Daar hoort een horecatent in onze ogen niet”, zegt een woordvoerster van de gemeente Mook en Middelaar, “of het weigeren van de vergunning consequenties heeft voor toekomstige aanvragen kunnen we niet zeggen. Er had een nota algemeen evenementenbeleid moeten liggen, waarin ook het tentbeleid is opgenomen. Deze is echter niet klaar.” Dorpsraadvoorzitter Cor Braks: “Wij zijn slechts toehoorder maar ik vind dat de gemeente geen besluit kan nemen terwijl er geen beleid bepaald is. Ik ben benieuwd hoe dat met evenementen elders in gemeente gaat. Nu wordt de vereniging plotseling geconfronteerd met dit feit. Als dorpsraad behartigen wij de leefbaarheid in het dorp, mèt een kermis.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant