Afbeelding

Inloopdag Imkerij Bijendag in Sint Anthonis

Kunst en cultuur 278 keer gelezen
SINT ANTHONIS - Imkerij Bijendans zet zondag 1 juli haar poorten open voor een inloopdag van de imkerij en fruittuin aan de Zantkant 11a in Sint Anthonis. Wie door deze poort gaat, treft niet alleen een goede imkerij aan maar ook een grote prachtig aangelegde tuin met heel veel bloemen, groenten en fruit. Tijdens een wandeling door de tuin is er in overvloed te zien, te proeven, te leren en te beleven.

[image=216809]

Verspreid in de grote tuin zijn optimale omstandigheden geschapen om allerlei dieren een plekje te geven om te leven. Vogels egels, oorwormen en het hele scala aan bijen, de wilde solitaire-, de graaf- en de zwermbijen, vervullen hun nuttige rol in de natuurlijk aangelegde tuin. De tuin wordt helemaal biologisch beheerd om zo een natuurlijk evenwicht in de tuin te bereiken.

'Oelkoek'
Er staat zoveel fruit voor de bijen omdat de fruitbloesem nectar bevat waarvan de bijen eten, maar natuurlijk ook om er honing van te maken. Die honing wordt niet alleen in potjes gedaan, maar is ook het ingrediënt voor de honingonbijtkoek 'Oelkoek', die imker Herman Arts in samenwerking met een lokale bakker maakt. Dit streekproduct is zo genoemd als historische verwijzing naar de oude naam van Sint Anthonis: Oelbroeck.
Zo hartje zomer zijn de honderden soorten bessen, bramen en frambozen in de fruittuin rijp en klaar om geproefd worden. Laat u verrassen door de verschillende smaken die er alleen al van één soort fruit bestaan. Zo staat de hele tuin vol heerlijk gezond en biologisch snoepgoed.

Uitleg
De imker nodigt op deze inloopdag collega-imkers uit om bezoekers uitleg te geven in de bijenstal. Daar is onder andere te zien hoe een bijenkast is opgebouwd, hoe honing wordt geslingerd en hoe imkers te werk gaan. Via een doorkijkkast wordt uitleg geven over de fascinerende wereld van bijen.
Er zijn uiteenlopende manieren te zien hoe bijen worden gehouden. De oeroude manier in een holle boomstam, in de traditioneel gevlochten bijenkorven, in exotische vaaskorven en natuurlijk in de moderne bijenkasten.
Imker Herman Arts bouwde eigenhandig één van de moderne bijenkasten in de vorm van het oude gemeentehuis van Sint Anthonis. Eerder bouwde hij al een bijenflat, een wensput met mineralen en een vijfsterren-bijenhotel.

Inloopdag
De inloopdag wordt gehouden op zondag 1 juli. Belangstellenden kunnen dan van 10.30 tot 16.00 uur een kijkje komen nemen in de imkerij en de prachtig aangelegde fruittuin. Er is een overdekte rustplaats met koffie en Oelkoek. De inloopbijdrage is 2,50 euro en voor kinderen tot twaalf jaar is de toegang gratis. Meer informatie via imker Herman Arts op tel. 06-23553366.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant