Afbeelding

‘Het hele dorp praat er over’

Religie 106 keer gelezen
OPLOO – Hij is op leeftijd en al lang met emeritaat, maar de 85-jarige oud-pastoor Aloys Botden is al even verontrust als andere inwoners van Oploo over de voorgenomen sluiting van de Sint Matthiaskerk voor het houden van erediensten.

“Overal waar ik kom, word ik er op aangesproken. Wat dat betreft, hoor ik nu meer over de kerk dan in alle jaren van mijn priesterschap”, zegt de oud-pastoor van Oploo (1972-1995) die er nog wel woont.

Argumenten
Dat het bisdom de tering naar de nering wil zetten met het sluiten van negen kerken in de parochie Maria Moeder van de Kerk, vindt hij veel te ver gaan. “Een van de grote kostenposten is de energie. Maar ik heb begrepen dat met moderne technieken die kosten enorm kunnen worden gedrukt.”
Hij hoopt dat er zoveel argumenten bij bisschop Anton Hurkmans en beleidsmaker hulp-bisschop Mutsaarts op tafel belanden, dat het besluit om de Oploose kerk te sluiten wordt heroverwogen. Ook de diocesane priesterraad, een belangrijk adviesorgaan van de bisschop, kan hierbij een rol spelen. “Ik heb begrepen dat er tijdens de laatste bijeenkomst ook kritische vragen zijn gesteld.”

[image=216473]

Strijdbaar
Botden vindt het een goede zaak dat de dorpsgemeenschap in beweging is gekomen om de kerkelijke functie van de kerk in stand te houden. Hij prijst zich gelukkig dat het nu gecoördineerd wordt. ”Het is geweldig dat de mensen er voor strijden. Ik sta er helemaal achter”, zegt de oud-pastoor. Wat hem betreft mag het bisdom op allerlei manieren – van brieven tot e-mails - worden ‘belaagd’, “want dan proeft de bisschop de stemming in dit dorp”. “Bovendien moet het een signaal zijn dat het bisdom op een andere manier met de mensen om moet gaan.”
Hij kan zich wel voorstellen dat het aantal reguliere kerkelijke diensten wordt verminderd. “Je zou kunnen denken aan één eucharistieviering in de vier weken en daar tussendoor één gebedsdienst die hier voorheen eveneens druk bezocht werden.” En daarnaast vindt hij dat in de kerk ook huwelijken en rouwdiensten mogelijk moeten blijven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant