Afbeelding

Ferdy Akankan: 'Dit is mijn laatste jaar'

Voetbal 15 keer gelezen
CUIJK - Al elf jaar lang is hij een vertrouwd gezicht in de spits van JVC Cuijk: Ferdy Akankan. De inmiddels 38-jarige Nijmegenaar kondigt nu dat het aan het einde van dit seizoen welletjes is geweest. Akankan: "Ik wilde nog de topklasse meemaken. Op zich voel ik me topfit maar als ik hele wedstrijden zou moeten spelen moeten ze me op maandag met een takelwagen uit bed halen."

Door: Willy Rooyakkers

Afgelopen zondag was hij nog megabelangrijk voor 'zijn' JVC. Een half uur voor tijd kwam Akankan erbij in de spits bij een 1-2 achterstand tegen Baronie. Mede door zijn impulsen rolde er alsnog een 3-2 overwinning uit de koker. Ferdy Akankan: "Weet je dat ik eigenlijk niet eens bij de selectie zou zitten? Ik was ziek geweest en had niet getraind. Jan van Deinsen belde me echter op of ik niet mee op de bank wilde zetten want Achmed El Allachi had ziek afgebeld." Vlak na de pauze meldde Van Deinsen zich vervolgens bij Akankan of hij fit genoeg was om erin te gaan. "Een half uurtje zou nog wel lukken dacht ik. Het pakte goed uit. Door mijn komst kreeg je toch een andere situatie in het veld waar Baronie het lastig mee had. De wedstrijd draaide steeds meer onze kant op, we maakten net op tijd de 2-2, en trokken hem er zelfs compleet uit. Alle lof naar de trainer hoor." De geroutineerde Akankan is toch al te spreken over Jan van Deinsen. "Hij is een echte peoplesmanager, kan enorm goed met mensen omgaan. Ik vind hem echt een geweldige trainer." Dit zegt de aanvaller die dit jaar toch genoegen moet nemen met een rol vanaf de bank. "Ja, maar dat is ook logisch. Ik ben al 38 en moet geen hele wedstrijden meer spelen. Wesley Meeuwsen krijgt nu de kans en je ziet dat hij steeds beter wordt. Ik denk dat hij nog veel beter kan, in potentie is hij een hele goede spits."

[image=136654]

De Treffers
Het is alweer elf jaar geleden dat wijlen Sjaak Hofmans bij de toenmalige topscorer van De Treffers, Ferdy Akankan, aanklopte om hem te bewegen naar Cuijk te komen. "Sjaak was echt een schitterende kerel, bovendien had hij ook enorm veel verstand van voetbal. Echt een voetbaldier. Toen ik uiteindelijk akkoord ging met een gesprek wist hij me op die manier ook te overtuigen naar JVC te komen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad hoewel ze het mij bij De Treffers behoorlijk kwalijk namen destijds. In mijn eerste jaar werden we al kampioen van de Hoofdklasse B, ik speelde achter Dinand van Haaren. Hij is één van de beste spitsen allertijden op amateurniveau. Ik ben van origine een aanvallende middenvelder, pas later ben ik zelf een echte spits geworden." Een blik op de kalender wijst uit dat de laatste wedstrijd van het seizoen JVC Cuijk - De Treffers is. Wat zou er mooier zijn voor Ferdy Akankan dan in dit duel nog een laatste beslissende kunstje uit te halen? "Ja, ik moet toegeven dat ik daar ook al aan gedacht heb maar we zien het wel hoe het gaat lopen de komende tijd. Iedereen denkt maar dat het normaal is dat JVC nu zo hoog staat op de ranglijst maar ik zeg je: dat is écht niet normaal. Dit is een geweldige prestatie van iedereen. Ik denk dat nu langzaam het moment komt dat we niet meer naar onderen hoeven te kijken maar nog steeds is eigenlijk handhaving ons doel."

Toekomst
De fans van JVC kunnen dus nog maximaal een half jaar genieten van de immer atletische verschijning van Ferdy Akankan. Hij stopt er nu écht mee. "Ja, het is mooi geweest. Ik ben nu bezig met mijn TC-2, hoop dit snel af te ronden. Met JVC ben ik nu aan het kijken of ik hier iets kan gaan doen maar dat is nog onzeker."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant