Afbeelding

Herstel Schraalzand ingezet

Onderwijs 62 keer gelezen
BOXMEER - Op de nationale boomfeestdag van woensdag 23 maart mochten leerlingen van basisschool De Bonckert onder begeleiding van IVN-ers ongeveer 450 eiken planten op het Schraalzand in Boxmeer.

[image=171893]

Wethouder Erik Ronnes onderstreepte zijn steun het Schraalzandproject door de handen uit de mouwen te steken en de eerste boom te planten.
Op het Schraalzand, dat gelegen is tussen de A73 en bedrijvenpark Saxe Gotha, loopt sinds kort een project van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SLaBox)) dat gericht is op het herstel van hakhoutbeheer op de rabatten. De afgelopen maanden is een gedeelte van het bos vrijgemaakt voor de aanplant van eiken die over een jaar of tien geschikt moeten zijn voor periodiek oogsten van hout. Door jaarlijks herhalen wordt zo een rijk stuk cultuurlandschap in ere hersteld.

[image=171894]

Rabatbossen
Het Schraalzand werd tijdens de peelontginningen tussen 1880 en 1940 in cultuur gebracht. Door de vochtige grond was het gebied ongeschikt voor landbouw. De vraag naar hout was in die tijd hoog. Daarom werden in het gebied rabatbossen aangelegd.
Het Schraalzand is al een jaar of dertig niet meer in gebruik voor houtproductie. De rabatten zijn nog in goede staat, maar de ‘hakhoutstoven’ zijn nagenoeg verdwenen. SLaBox wil dit voor deze streek kenmerkende cultuurlandschap in ere herstellen. Daarvoor is circa 3 hectare geselecteerd.

[image=171895]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant