Afbeelding

Liberty Park bestaat 65 jaar

Algemeen 69 keer gelezen
OVERLOON - Het volk vond het Overloonse museum slechts één jaar na de oorlog het meest merkwaardige monument van WOII. Direct na de opening in 1946 werd het museum echter omsloten door de oorlogsgeneratie. Woensdag 25 mei bestond het museum 65 jaar.

[image=178376]

Het idee voor een museum kwam van Harry van Daal, die destijds in Overloon woonde. Hij had in de jaren vóór de oorlog vaak de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog bezocht. Na de gevechten om Overloon en Venray was zijn eigen achtertuin veranderd in een slagveld. Letterlijk heel Overloon was verwoest. Hij vatte het plan op voor een museum. Met hulp van Britse troepen die na de oorlog in Duitsland gelegerd waren, werden de stukgeschoten tanks en kanonnen die waren achtergebleven op de velden bij elkaar gebracht.
In de eerste bestaansjaren vervulde het museum de functie van herinneringscentrum. Mensen die de oorlog hadden meegemaakt konden er terecht om hun ervaringen beter te plaatsen. Het oudste oorlogsmuseum van Nederland dat tegenwoordig onder de naam Liberty Park door het leven gaat, doet nu echter een nieuw hoofdstuk open in de geschiedenis. Waar eerst voornamelijk de oorlogsgeneratie Overloon wist te vinden, is het nu de jeugd die een belangrijk museumpubliek vormt. Voor hen is de oorlog geen herinnering maar geschiedenis. Het museum speelt daarop in door een andere benadering te kiezen: een die een parallel legt tussen toen en nu. Zo heeft het Liberty Park een nieuwe presentatie De Kracht van Propaganda. Daarin wordt met behulp van affiches uit de oorlogsjaren aan schoolklassen uitgelegd hoe met propaganda mensen geïndoctrineerd worden.
Met een verzameling van zo’n tweehonderd voertuigen en een uitgebreide tentoonstelling is Liberty Park Overloon niet alleen de oudste maar ook de grootste in zijn soort in Nederland.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant