Afbeelding

Op het 'dak' van de Kilimanjaro

Algemeen 89 keer gelezen
CUIJK – Het is een succes geworden, de expeditie waar zeven Cuijkse bergklimmers half april aan begonnen. Geen gewone bergtocht, want het gezelschap wist het dak van de vijf kilometer hoge Kilimanjaro in Tanzania te bereiken.

Samen met zestien dragers, twee koks en drie gidsen gingen ze op pad. Enerzijds voor de uitdaging, anderzijds om geld bijeen te brengen voor waterprojecten. “We hebben allemaal de top gehaald”, blikt de Cuijkse projectleider Frank van Hulst terug. De climax werd bereikt op 18 april rond 7 uur in de ochtend, toen het ‘Climbingforwater-team op de top van de Kilimanjaro stond. “Het was de kroon op het werk van een spectaculaire en inspannende expeditie.”
Lisette van Hulst, Laurens van Lieshout, Rolf Arts, Paul van Schaijik, Michiel Kerskes, Jan Reijs en Frank van Hulst weten hun naam nu vereeuwigd als bedwingers van de hoogste top van Afrika. Van Hulst prijst het teamwork: “What does not break us, makes us stronger.”

[image=178377]

Uitdaging
De Kilimanjaro bestijgen is een niet-technische beklimming (geen klimmateriaal nodig) maar de zwaarte van de toch en de hoogte van de berg moet vooral niet worden onderschat. Vervelende symptomen kunnen optreden zoals duizeligheid, slapeloosheid, slechte eetlust of misselijkheid. Boven op de berg halveert de luchtdruk, wat natuurlijk invloed heeft op de ademhaling.
Met de hoogte verandert het landschap. Vanuit het warme tropische regenwoud aan de voet tot de onbegroeide ijskoude top. Het bereiken ervan was een moment van extase. “Dolgelukkig en emotioneel stonden we op de Uhuru-peak met een adembenemend uitzicht over de savannes van Afrika en aan de rugzijde de majestueus de glinsterende top van de Kilimanjaro met zijn gletsjer.”

Waterproject
De expeditie was ook een ‘pilot’ voor de stichting ‘Climbingforwater’, de organisatie die via expedities over de hele wereld geld ophaalt voor waterprojecten in gebieden met schaarste. In dat kader bezocht Frank van Hulst het project van Peter Westerveld in Tanzania. “Met hulp van de plaatselijke bevolking – de Masai - weet hij uitgedroogde gebieden weer vruchtbaar te maken door het slim graven van geulen en nieuwe beplanting.” Meer beplanting betekent meer regenval, waardoor het land snel weer groen wordt. “Het bewijs dat het werkt heb ik met eigen ogen kunnen zien”, zegt Frank enthousiast. Om de grond beter te kunnen bewerken heeft Westerveld een graafmachine nodig. “Daar zo’n machine krijgen is alleen maar mogelijk wanneer er geld gedoneerd wordt. Daarom gaan wij als stichting ‘Climbingforwater’ proberen daar een graafmachine te regelen.” Meer informatie is te vinden op www.climbingforwater.org.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant