Afbeelding

Nee! Hier geen crematorium

Algemeen 17 keer gelezen
BOXMEER - Nee! geen crematorium aan de Hollesteeg in Boxmeer. De werkgroep NEE Crematorium NEE heeft een heldere visie en verwijt het gemeentebestuur deze niet te hebben of te uiten. “Daarom hangen er nu 2500 actieposters in de wijk”, aldus Theo Seijs woordvoerder namens de werkgroep. “Bovendien starten we binnenkort een handtekeningenactie.

“Het college verschuilt zich achter burgers, laat hen de fouten uit het bestemmingsplan halen en staat zelf langs de zijlijn om slechts af en toe een balletje op te gooien. Maar wat vindt het college van een crematorium ín een woonwijk”, aldus Seijs. “Hier wonen 4000 mensen. De landelijke norm of ‘geurcirkel’ van 100 meter afstand tot woonhuizen kan hier helemaal niet gehaald worden. Boxmeer zou met doorvoering van het plan aan de Hollesteeg de eerste Nederlandse gemeente zijn die daarvoor kiest.” De Hollesteeg is de toegangsader voor Boxmeer-Noord, waardoor er naast parkeeroverlast volgens de werkgroep ook verkeersoverlast veroorzaakt zou worden wanneer er minimaal twee crematies per dag uitgevoerd zullen worden.
Bovendien is de werkgroep bang dat de procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan zo lang op zich laat wachten dat de landelijke eisen voor de bouw van een crematorium versoepeld worden. “Sterker nog, de gemeentelijke afdeling die over de vergunningen gaat, heeft een wijziging doorgevoerd, waardoor een crematorium niet meer onder de status ‘bedrijf’ valt. Op die manier mag er op voorhand niet op de alternatieve locatie, bedrijventerrein Sterckwijk, gebouwd worden.”

[image=180801]

In de discussie rondom de bouw van een crematorium in Boxmeer is ook de locatie nabij de oude begraaflaats in Sambeek genoemd, en het terrein van het voormalige AC-restaurant aan de Beugenseweg.
De gemeente geeft aan juist een inspraakprocedure te willen doorlopen, vanwege de gevoeligheid van de bouw van een crematorium. Volgens burgemeester Karel van Soest gaat het hier om een relatief klein crematorium. “Deze hele discussie verdient onze aandacht”, aldus burgemeester van Soest in april tijdens de in ontvangsname van een enquête afgenomen onder omwonenden over de kwestie. “De gemeenteraad zal te zijner tijd een weloverwogen besluit moeten nemen.”
Lees volgende week een reactie van Uitvaartonderneming Schrijen over de plannen voor een crematorium aan de Hollesteeg in Boxmeer.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant