Afbeelding

'Eén voor allen, allen voor één!'

Algemeen 39 keer gelezen
HEIJEN – Het Sint Dionysius Gilde heeft de afgelopen twee en een half jaar gewerkt aan de voorbereidingen voor de Gildefeesten. Het volle programma voor jong en oud barst los op vrijdag 17 juni en eindigt zondag.

Door Eefke Peeters

“Eens in de tien jaar mogen wij het Gildefeest voor de kring van “Land van Cuijk” organiseren. Dit jaar is het tevens Vrije Gildedag, er komen maar liefst 48 gilden van heinde en verre,” vertelt secretaris John van Haare. Helaas heeft het gilde soms onterecht een wat stoffig imago. In Heijen willen ze bewijzen dat zij historisch cultuurgoed en modern feesten prima kunnen combineren.

[image=180803]

Programma
”We beginnen uniek op de vrijdagochtend met de eerste Gildedag voor de basisscholen van het Land van Cuijk. De kinderen van de vijf deelnemende basisscholen zijn het afgelopen half jaar druk bezig geweest met trommelen, vendelen, figuurzagen van geweren en het maken van eigen uniformen.” De intentie is de kinderen in contact te brengen met cultuur. “Het gaat niet om leden werven, maar om vanuit de kinderbeleving cultuur te stimuleren.” De dag zal bestaan uit een optocht, wedstrijden op diverse onderdelen en een gezellige gezamenlijke lunch met kindercabaret. “Het gaat echt om de groeps prestatie! De winnende basisschool mag met de grote optocht van zondag voorop lopen. Ook krijgen zij een wisselbeker die vrijdag onthuld zal worden. Het succes zit in de herhaling, we hopen volgend jaar op nog meer aanmeldingen!” Overdag voor de kids en ’s avonds voor de jeugd. De DJ’s van Radio 538 zullen vier uur lang een feestje bouwen. Zaterdag staat in het teken van de tieners van toen. Dit is vooral genieten voor de vijftig plussers. Met sketches, zang en dans uit het verleden. ’s Avonds barst het helemaal los vanaf 20.00 uur met een miniconcert van Frans Duijts, zijn band Tilt en een optreden van Rene Schuurmans.
“De zondag is voor iedereen. Dan zie je alle gilden door de straten trekken, een indrukwekkende gekleurde stoet van 1500 gildebroeders en -zusters. We eindigen bij het feestterrein, waar we de wedstrijden op de diverse onderdelen zullen houden en de vendelgroet aan de burgermeester van Gennep en de pastoor van Heijen brengen. In de feesttent speelt de band N’RGY! Om 19.30 zal het traditionele prijzenzilver worden uitgereikt. Na hopelijk drie geslaagde dagen zal er om 21.00 uur toch echt een einde aan moeten komen.” Het gilde hoopt ook financieel op een mooie opbrengst. “Niet om onze kas te spekken, hoor! Als gilde heb je een beschermfunctie naar je dorp. Bij een positief saldo willen wij de rolstoelbus een bijdrage schenken. De bus rijdt al twaalf jaar voor Norbertushof en is langzaam aan vervanging toe. Ook zouden wij graag de urnenmuur in Heijen willen steunen in de vorm van gedenkstenen. Het thema is dit jaar: Eén voor allen, allen voor één! Waarmee we willen zeggen we als Gilde er voor het dorp zijn en anderzijds de bewoners meewerken aan het laten slagen van de Gildefeesten!” Kaarten bestellen of meer info? Kijk op www.gildefeesten2011.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant