Afbeelding

FAD-expositie over Gasbedrijf Cuijk

Kunst en cultuur 21 keer gelezen
CUIJK – Het voormalige Gemeentelijk Gasbedrijf Cuijk, daar draait het de komende maanden om bij de nieuwe expositie van de Foto Archief Dienst Cuijk (FAD).

De officiële opening van de tentoonstelling in de vestiging van FAD is op zondag 26 juni om 11.00 uur.

[image=181355]

Kleinschaligheid
In een tijd die wordt gedomineerd door mega-energiebedrijven als Essent en Nuon, is het moeilijk voor te stellen dat er vroeger kleinschalige energiebedrijven waren. Toch was dat zo en in Cuijk opereerde van juni 1951 vijftien jaar lang het Gemeentelijk Gasbedrijf Cuijk. Een hele vooruitgang, want voordien stookten en kookten de inwoners op hout, steenkool, petroleum en butagas.
Aansluiting op een mijngasleiding die in 1949 was aangelegd langs de Rijksweg Grave-Nijmegen bleek te duur. Lobbywerk van burgemeester Jansen, die zeker twintig keer naar Den Haag toog, resulteerde in 1950 in de succesvolle instelling van een gasbedrijf dat propaangas leverde.
De gemeenteraad stelde 240.000 gulden beschikbaar om 600 aansluitingen te realiseren. Voor de aanvoer van het propaangas in wagons, werd op het station een vul- en reduceerinstallatie geplaatst. Twee tanks (elk 40 m3) kregen een plek op de hoek van de Beerseweg en de Schutboomseweg. Op 1 januari 1966 werd het gasbedrijf overgedragen aan Obragas N.V. te Helmond, een naam die ook al weer lang verleden tijd is.
Documenten en fotomateriaal van het Gemeentelijk Gasbedrijf Cuijk is te zien in de expositie. Interessant is ook de inrichting van een geheel nieuwe vitrinekast met handgereedschappen van vóór het elektrische tijdperk, beschikbaar gesteld door Nico Reijntjes uit Cuijk.
De opening van de expositie is op zondag 26 juni om 11.00 uur in het gebouw van de FAD aan de Kerkstraat 14 in Cuijk. Voor informatie en openingstijden zie www.fotoarchiefdienst.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant