Afbeelding

Onzekerheid over toekomst Bronlaak

Gezondheid 168 keer gelezen
ZEIST/OPLOO – Nu interim-bestuurder Charles Laurey van Zonnehuizen er niet in is geslaagd een oplossing te vinden voor de in grote financiële problemen verkerende antroposofische instelling, ligt het lot in handen van de bewindvoerder.

[image=198180]

Laurey moest vorige week uitstel van betaling aanvragen voor de organisatie, waartoe ook Bronlaak in Oploo behoort. “Hoe zeer ik dit besluit ook betreur, een andere oplossing blijkt niet mogelijk”, aldus Laurey.

[image=198181]

Schuldenlast
Uit de woensdag gepubliceerde jaarrekening van 2010 blijkt dat Zonnehuizen in dat jaar 18,3 miljoen euro verlies heeft geleden. Voor 2011 wordt over een verlies tussen 3 en 6 miljoen euro gesproken. Zonnehuizen, waar 800 mensen met een verstandelijke beperking wonen en nog eens 2200 dagcliënt zijn, heeft 1300 medewerkers onder wie ruim 300 bij Bronlaak.
Uit de stukken van 2010 blijkt verder dat voormalig bestuurder Yvon ten Brummelhuis (oud-directeur van Bronlaak-Heimdal, red.) sinds haar gedwongen vertrek in de herfst van 2009 een gouden handdruk van totaal ruim 250.000 euro heeft gekregen. Drie leden van de intussen afgetreden Raad van Toezicht gaven zich in 2009 18.000 euro extra per persoon, voor ‘hun inzet voor het herinrichtingproces’, wat neerkomt op het ontslag van Ten Brummelhuis.
Bestuurder ad-interim Laurey laat juristen uitzoeken of de in mei van dit jaar vertrokken bestuurder Frans Broekhuizen strafrechtelijk kan worden vervolgd voor het wanbeleid. Hetzelfde geldt voor teruggetreden Raad van Toezicht.

[image=198182]

Brandbrief
Medewerkers van Zonnehuizen maken zich zorgen over de toekomst van de cliënten, hun eigen werkgelegenheid en het voortbestaan van de antroposofische zorg. In een brandbrief vragen ze steun aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Om een vinger aan de pols te houden heeft de staatssecretaris Zonnehuizen onder intensief toezicht van de gezondheidsinspectie geplaatst. Volgens Veldhuijzen van Zanten hoeven ouders en cliënten zich geen zorgen te maken over de vraag of zijn tijdens de feestdagen nog wel zorg zullen ontvangen.
De bewindvoerder bekijkt of Zonnehuizen afstevent op een faillissement, of dat het instituut - mogelijk opgeknipt in delen – kan worden verkocht. De optie van verzelfstandiging van gezonde onderdelen, waartoe volgens ingewijden Bronlaak behoort, is bij veel medewerkers van het instituut in Oploo een wensscenario. Inmiddels is een steunstichting opgericht, die zich sterk gaat maken om Bronlaak af te splitsen van Zonnehuizen en terug te keren naar zelfstandigheid.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant