Afbeelding

Walkantfrees in actie

Zakelijk 33 keer gelezen
CUIJK - Waterschap Aa en Maas organiseerde vorige week een demonstratie-bijeenkomst in het kader van de pilot Landbouw Emissie Reducerende Maatregelen (LERM).

Zo’n dertig genodigden bezochten de bijeenkomst in Wanroij en zagen een walkantfrees in de praktijk zijn werk doen. Het verhakselen en verspreiden van maaisel op percelen is kostenbesparend (geen afvoer,) en levert een bijdrage aan een betere waterkwaliteit. Zowel agrariërs als het waterschap hebben baat bij deze oplossing wat zichtbaar maakt dat samenwerking goed loont.

[image=197705]

Project
Waterschap Aa en Maas is afgelopen voorjaar van start gegaan met het LERM-project. Het project vindt plaats in het stroomgebied van de Lage Raam. Samen met aanliggende grondeigenaren en aannemers doet het waterschap langs drie trajecten ervaringen op met drie verschillende verwerkingsmethoden van slootmaaisel. Twee van de drie trajecten worden uitgevoerd met behulp van een walkantfrees.

Frees
Er wordt gebruik gemaakt van de walkantfrees om het sloot maaisel te versnipperen en op de percelen te verspreiden. Deze andere wijze van maaiselverwerking moet uiteindelijk leiden tot verbetering van de waterkwaliteit en minder overlast voor de agrariërs. Op basis van de ervaringen van de project wordt deze in 2012 opgeschaald naar een groter gebied. Het maaien en onderhouden van de oevers en de waterlopen is essentieel voor een goede afvoer en voorkomt overlast en schade.

Verheugd
Peter van Dijk, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas benadrukte bij de bijeenkomst de omvang en het belang van de maaiwerkzaamheden. Ook gaf hij aan blij te zijn dat er in de uitvoering goed wordt samengewerkt met de lokale Agrarische Natuurvereniging. Na een toelichting op het project kregen de aanwezigen buiten aan de slootkant te zien hoe de walkantfrees het slootmaaisel verwerkt.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant