Afbeelding

Internationale erkenning voor zorgcentra

Gezondheid 29 keer gelezen
SINT ANTHONIS/OVERLOON - Met veel trots namen zowel zorgcentrum Op ’t Hoogveld in Sint Anthonis als zorgcentrum Huize Loôn in Overloon deze week officieel een Planetree Award in ontvangst. Met de toekenning van deze Award erkent Planetree de prestaties en innovaties van deze twee locaties van Zorgcentra Pantein om een cultuur van mensgerichte zorg te creëren.

[image=195608]

Aandacht voor de cliënt, waardigheid, regie, welzijn en het bieden van hoogwaardige zorg zijn belangrijke elementen van mensgerichte zorg. Op beide locaties werd de Award tijdens een feest voor alle medewerkers en vrijwilligers overhandigd. De cliënten van Op ’t Hoogveld en Huize Loôn werden samen met een familielid getrakteerd op een heerlijk diner.

Planetree
Werken volgens Planetree betekent in de praktijk dat cliënten hun leven kunnen invullen zoals zij dat zelf graag willen; gewoontes en gebruiken van cliënten worden gerespecteerd. Wensen van cliënten zijn bespreekbaar en worden zoveel mogelijk ingevuld. In de dagelijkse verzorging wordt de zelfstandigheid van cliënten gestimuleerd. Uiteraard worden daarbij ieders persoonlijke wensen en vaardigheden gerespecteerd. Ook is er een nauwe verbinding met de gemeente, zodat cliënten onderdeel (blijven) uitmaken van de lokale gemeenschap.

Criteria
Om in aanmerking voor het label te komen moet aan veel criteria voldaan worden: zowel een uitstekende zorgervaring op het gebied van menselijke bejegening, als toegang tot informatie, privacy, regie, betrokkenheid van familie, gastvrijheid, een prettige gebouwde omgeving en aanvullende zorg. Daarnaast richten de criteria zich op de ondersteuning van medewerkers door de organisatie, hoe cliënten en hun familie een stem hebben in de manier waarop zorg wordt geleverd. Ook wordt bekeken of de zorginstelling voldoet aan nationale prestatienormen voor kwaliteit die de landelijke gemiddelde cliënt- en medewerkertevredenheid overtreffen.
Uniek aan het Planetree-label is dat er zowel gekeken wordt naar de kwaliteit van aangeboden zorg (zoals die officieel wordt gemeten en zoals die wordt beleefd door de cliënten en hun familie), naar de inbedding in de organisatie en naar bovengemiddelde prestaties ten opzichte van collega-instellingen. De criteria voor het Planetree-label zijn grotendeels gebaseerd op directe terugkoppeling van cliënten op de zorg die zij hebben ervaren, maar ook directe terugkoppeling van medewerkers die de zorg aan hen geven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant