Afbeelding

'Zorg bij geboorte veilig en dichtbij'

Gezondheid 82 keer gelezen
Regionale partners op het gebied van geboortezorg tekenden donderdag jl. een overeenkomst waarin de samenwerking tussen de betrokken partijen officieel is vastgelegd. Verloskundigen van de diverse praktijken en het ziekenhuis, Groene Kruis Kraamzorg, Kraamburo PVG, Pantein Kraamzorg en gynaecologen, kinderartsen en teamleiders van het ziekenhuis zetten gezamenlijk een handtekening om de zorg rond zwangerschap en bevallen nog verder te verbeteren.

[image=194170]

Verloskundige Carien van Elderen van Verloskundige Praktijk Cuijk/Mill geeft aan dat de overeenkomst vooral symbool staat voor de nauwe samenwerking die er al is. "De lijntjes met het ziekenhuis en de kraamzorg zijn heel kort. Je weet met wie je te maken hebt, zodat je elkaar wanneer dat nodig is makkelijk kunt vinden. En gemiddeld eens in de zes weken zitten we met elkaar om tafel om te kijken waar het nog beter kan." Ook directeur Roel Jutten van Maasziekenhuis Pantein bevestigt de goede samenwerking. "Vanuit een open sfeer weten verloskundigen, kraamverzorgers, gynaecologen en kinderartsen in de regio elkaar heel goed te vinden. Er zijn heldere afspraken en richtlijnen wie wanneer verantwoordelijk is. We hebben dat nu met alle partijen bekrachtigd in een Verloskundig SamenwerkingsVerband, waarin de structuren formeel zijn vastgelegd."

Kwaliteitsverbetering
Iedere aanstaande moeder kan rekenen op dezelfde goede zorg Continue kwaliteitsverbetering is één van de belangrijkste speerpunten van het verdrag. "Zorg rondom de geboorte moet goed, veilig én dichtbij zijn", vervolgt Jutten. Daarom werken de verschillende zorgverleners volgens gemeenschappelijke protocollen en vindt er structureel inhoudelijke afstemming plaats. In het samenwerkingsverband zijn afspraken gemaakt over de organisatie van de zorgketen en de kwaliteit van de zorg als het gaat om zwangerschap en bevallen. Van Elderen: "De overeenkomst legt officieel vast dat we met z'n allen dezelfde richting op gaan en dat iedere aanstaande moeder kan rekenen op dezelfde goede zorg."

Samenwerking
Dat de verschillende partijen elkaar uitstekend weten te vinden, blijkt in de praktijk. Zo openden het Maasziekenhuis en de vier verloskundigepraktijken in het Land van Cuijk en de kop van Noord-Limburg afgelopen mei gezamenlijk een prenataal screeningscentrum in het ziekenhuis. Aanstaande ouders kunnen daar terecht voor het maken van echografieën.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant