Afbeelding

Doorstappen in een ‘groene tunnel’

Kunst en cultuur 57 keer gelezen
HAPS/MILL – Het had iets van doorstappen in een lange groene tunnel, de route over de voormalige spoordijk van het ‘Duits lijntje’ die afgelopen weekend extra onder de aandacht werd gebracht op de route Haps-Mill-Volkel. Een koele tunnel ook in een weekend waarin het kwik van de thermometer tot zomerse hoogte steeg.

[image=193011]


[image=193070]

Want waar ooit de rails lagen, is nu een dijk met een smal paadje, met links en rechts struiken en bomen die zich als een boog over het traject buigen en zonnestralen een weg zoeken door het bladerdek. Vaak is het pad goed begaanbaar, soms moeten brandnetels en braamtakken worden ontweken. Af en toe kruist het spoortraject een weg, waar poortjes en opstapjes de wandelaar verder brengen. Af ten toe vliegt een vogel voorbij en op de achtergrond klinkt het geraas van een maïshakselaar en voorbij jagende wagens met de verse maïsoogt.

[image=193012]


[image=193071]

Spoorhistorie
Wie zijn ogen de kost geeft, vindt her en der onderweg restanten van de spoorverbinding. Er zijn stevig gemetselde bruggen over sloten, terwijl bij de overgangen over de Hoge Raam en de Lage Raam het voetgangersbrugje op de machtige pijlers van het Duits lijntje rusten. En ja, bij Mill ligt nog een stukje spoor, een spoorwachtershuisje en het tot jeugdhonk omgebouwde voormalige station.

[image=193013]

[image=193072]

Natuurzone
De spoordijk die bij de aanleg in 1873 dwars door het boerenland sneed, heeft zicht na het sluiten van de lijn ontwikkeld tot een natuurzone, met links en rechts een variatie aan bomen en vennen. Wie dat wenste kon zich onderweg laten bijpraten door enthousiaste gidsen van het IVN.
En wie zich in het zweet had gewandeld kon heerlijk onderuit zakken en genieten van een drankje op de terrassen van de deelnemende accommodaties De Steenakker in Haps, de Nieuwenhof in Mill en bij de Steltenberg in Volkel.





Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant