Afbeelding

Gildenbroeders strijden in een betoverend decor

Sport 28 keer gelezen
OPLOO – Het Sint Matthiasgilde in Oploo is dit jaar gastheer van het Federatietoernooi van de Noord-Brabantse Federatie van Schuttersgilden, waarbij de winnaars in diverse disciplines zich Kampioen van Brabant mogen noemen.

Animo genoeg wat meer dan 250 vendeliers, tamboers, bazuinblazers en standaardruiters maken hun opwachting in Oploo.

[image=190879]

Organisatie
De deelnemers en bezoekers zullen verrast zijn met de locatie. In tegenstelling tot de vorige keer (1993), toen het prestigieuze evenement op sportpark ‘Het Domein’ werd gehouden, is nu gekozen voor het terrein rond de wind- en watermolens in Oploo. “Dit is echt uniek, zo compact en met zo’n betoverend decor. Dat is volgens mij nooit vertoond”, zegt PR-man Ruud van den Hoogenhoff. De beide molens zijn meer dan decorstukken, want hier is ook de catering ondergebracht. De weg tussen beide molenterreinen is deze dag overigens afgesloten voor doorgaand verkeer.

[image=190880]

Toppers
Rond de windmolen worden elf demonstratieterreinen uitgezet en achter de watermolen zullen de standaardruiters aantreden. Het is de absolute top die in Oploo aan het werk te zien is. Bij het vendelen zijn verschillende klassen, waarbij het spectaculaire acrobatisch vendelen en het groepsvendelen ongetwijfeld veel aandacht zal opeisen. En bij technische disciplines als het trommen en bazuinblazen kunnen kenners hun hartje ophalen. En de standaardruiters laten zien hoe ze hun edele viervoeters optuigen en hun route laten afleggen.
Het Oploose gilde rekent op enkele honderden bezoekers. “Natuurlijk komen er veel gildebroeders uit de hele provincie, maar we rekenen ook op mensen uit de regio die eens willen kijken hoe het eraan toegaat”, zegt Ruud van den Hoogenhoff.
Het Federatietoernooi vindt op 18 september plaats rond de beide molens in het centrum van Oploo. De wedstrijden beginnen om 13.00 uur, de prijsuitreiking is om 18.00 uur. Voor meer informatie zie www.matthiasgilde.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant