Nelly Peters start actie voor school Tanzania

  •   keer gelezen
ODILIAPEEL – Nelly Peters uit Odiliapeel gaat samen met de broers Rinie en Tiny Somers uit Vorstenbosch geld inzamelen voor een middelbare school voor meisjes in Bukumbi in het Afrikaanse land Tanzania. Ze bezochten daar afgelopen zomer pater Jan Somers en brachten een bezoek aan de school. Wegens gebrek aan ruimte kan de school niet worden uitgebreid met een vijfde en zesde leerjaar ter voorbereiding op de universiteit. “Wij proberen geld in te zamelen voor de bouw van twee klaslokalen en een overnachtingsruimte voor 48 bedden”, vertelt Nelly die zich het lot van de school heeft aangetrokken.

[image=190749]

Tiny Somers bracht deze zomer weer een bezoek aan zijn broer en nodigde Nelly uit om mee te gaan. “Ik ken ‘Ries en Ties’ al jaren. Hun ouders waren de eerste klanten van onze varkenshouderij. Altijd als er een koop werd gesloten moest een deel van de winst naar de zoon in de missie. Ik wilde heel graag zien waar deze pater werkt en met eigen ogen zien wat er echt nodig is en wat er gebeurt met giften”, legt Nelly uit . Bij het reisgezelschap sloten zich Rita Loeffen en Tonnie de Koning aan.
Pater Somers is verbonden aan de Orde van de Witte Paters en werkt al 45 jaar in Tanzania. Zijn broers zetten een project op om hand- en trap-naaimachines vanuit Nederland naar Tanzania te vervoeren, die worden verdeeld en waarmee mensen met een handicap cursussen konden volgen. Ze doen dit ook met schoenleesten voor schoenmakers. De Pater krijgt vaak giften uit Vorstenbosch.“We zagen bijvoorbeeld fietsen waar de sticker van de fietsenmaker uit Nistelrode nog op zat. En ook herkenden we spullen in de kapel. Je ziet dat iets goed terecht is gekomen, daar doe je het voor”, vertelt Tiny Somers.

School
Nelly en haar gezelschap bezochten scholen, een ziekenhuisje, een kerk en allerlei andere projecten. Het bezoek aan de meisjesschool sprong er uit. “Zwarte zusters van de Benedictijnen leiden de school met 700 leerlingen. Die moeten allemaal intern want thuis komen ze alleen aan werken toe en vinden ze onderwijs aan meisjes niet zo nodig. Het is jammer dat meisjes de kans op een universitaire opleiding wordt ontnomen omdat de voorbereidende lesjaren niet opgestart kunnen worden. Voor de inrichting is inmiddels geld, maar niet voor de bouw. Er is 20.000 euro nodig voor de klassen en 10.000 voor de slaapzaal.” Nelly Peters gaat onder andere scholen in de regio bezoeken en daar vragen om in geval van acties aan haar goede doel te denken. Ook gaat ze bedrijven en andere instellingen benaderen. Meer informatie Nelly Peters: 0413-274652. vanrixtel-petersvof@hetnet.nl Eventuele giften voor dit project mogen overgemaakt worden via Jan Somers, Scholenproject Tanzania, rekeningnummer: 1552113957.
Meer berichten