Afbeelding

Groot afscheid coureur Toon de Kleijn

Sport 275 keer gelezen
VENRAY/LANGENBOOM - De sympathieke coureur Toon de Kleijn (61) uit Langenboom zal zondag 21 augustus niet snel vergeten. De ‘veteraan’ uit de autospeedway werd volkomen verrast en met een smoes naar het circuit op gelokt en in het zonnetje gezet tijdens de World Cup Stockcar F1 en F2 in Venray.

[image=189124]

De Kleijn begon zijn carrière zo’n 40 jaar geleden in de autocross met een VW Kever. Na vijf jaar maakte hij de overstap naar de autospeedway met een zelf gebouwde auto. Hij reed zijn eerste rondjes tijdens wedstrijden, die destijds nog gereden werden in stadion ‘De Vliert’ in Den Bosch en stadion ‘De Goffert’ in Nijmegen.

[image=189125]

Nadat hij de smaak te pakken had, ging De Kleijn racen op circuits in Gendt en Baarlo en later ook in Venray. Samen met zijn trouwe monteurs Tien, Tonny, Iwan, Stephan en Kees en zijn vrouw Beppie werd er geen race meer overgeslagen. In 1981 ging hij in de Hot Rods klasse rijden. Hij vond deze klasse ontzettend gaaf, omdat deze wagens supersnel waren met een normaal uiterlijk van een auto. Zijn mooiste moment beleefde Toon de Kleijn met een overwinning tijdens de allerlaatste wedstrijd op circuitpark ‘De Berckt’ in Baarlo. Een van zijn dieptepunten in zijn lange carrière was het kampioenschap in 1996, dat in de laatste wedstrijd van het seizoen aan zijn neus voorbij ging. Ook had hij pech, dat hij in korte tijd zijn bolide tot twee maal toe total loss reed, doordat een steentje onder het gaspedaal niet opgemerkt was en hij in Venray met volle snelheid in de vangrails belandde.

[image=189126]

Jarenlang werd er iedere zaterdag gesleuteld in zijn garage en hebben vele fans genoten van hem op zondag tijdens de wedstrijden. Het zeer bescheiden budget en zijn sportieve rijstijl maakt van de Langenboomse heftruckchauffeur een heel bijzondere man die gemist gaat worden op de Nederlandse circuits.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant