Afbeelding

Walhalla voor flora en fauna

Algemeen 41 keer gelezen
HAPS - Vogels fluiten, kikkers kwaken. Zwanen vinden elkaar in een sierlijke omstrengeling in de moerassloten nabij de waterzuiveringsinstallatie in Haps. Een idyllisch plaatje van ongerepte natuur die ontzettend nuttig is: hier wordt namelijk water gezuiverd!

[image=187811]

Bij de moerassloten is er geen stank zoals bij het begin van de rioolwaterzuivering waar 135 liter afvalwater per persoon per dag binnenkomt. Hier zijn er geen machines, want hier wordt het rioolwater met behulp van de natuur nagezuiverd. Een waar walhalla voor alles wat leeft.

Zuivering
De zuivering in Haps ontvangt elk uur miljoenen liters stinkend afvalwater van burgers en industriële bedrijven, maar bij de moerassloten ook wel helofytenfilters genoemd, waan je je in een andere wereld. Deze zuivering heeft namelijk iets speciaals. Hier wordt het afvalwater niet alleen op de reguliere wijze mechanisch en biologisch gezuiverd, maar ook nog nagezuiverd via moerassloten. Zo kan waterschap Aa en Maas het water nóg schoner, via de Maas én de Laarakkerse Waterleiding, terug aan de natuur gegeven.

Nazuiveren
Het nazuiveren in de moerassloten gaat als volgt. Het door de mechanische en biologische zuivering schoongemaakte water dat reeds voor 98 procent gezuiverd is stroomt via een omweg, de moerassloten, terug de natuur in. De sloot is zo’n 50 centimeter diep en het dichtbegroeide riet is soms wel 2 meter hoog. Al stromend wordt het water hier schoner. Als het aankomt bij de afvoervijver wordt een groot deel afgevoerd richting Laarakkerse Waterleiding. De rest van het water gaat via sloten en vijvers uiteindelijk ondergronds richting St. Agatha waar het de Maas in stroomt.

Excursie
Wie in de nazomer nog een rondleiding volgt kan wellicht nog even genieten van genoemde dieren. Insecten en vlinders doen zich tegoed aan het stuifmeel van de bloemen en planten die er weelderig bloeien. Ook de Giebbel (een vissoort) voelt zich hier thuis. Na de rondleiding is het nodig om de zolen van de schoenen goed te inspecteren, want vooral ganzen laten hun ‘boodschap’ op de wandelpaden achter. Interesse in een excursie? Dat kan weer. Door werkzaamheden was de zuivering even gesloten. Vanaf september kunnen we de excursies weer gedeeltelijk oppakken. Bel voor de mogelijkheden naar Lisette Gerrits, T (073) 615 66 58 of kijk op www.aaenmaas.nl/educatie. Ervaren rondleiders vertellen u graag het zuiveringsverhaal en wandelen met u door het Eldorado voor de dieren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant