Afbeelding

Sterren en stofdeeltjes spotten

Algemeen 21 keer gelezen
GENNEP – Eigenlijk is het bijna niets. Geen ster die valt, maar stofdeeltjes die verbranden. Toch zijn de Perseïden zeer de moeite waard om voor op te blijven. Dat kan het best van 12 op 13 augustus in de ‘Nacht van de Wensen’.

De baan van de aarde snijdt ieder jaar rond deze tijd het stofspoor van de komeet Swift-Tuttle. De stofdeeltjes zijn vaak niet veel groter dan een zandkorrel. Met grote snelheid schieten ze door de dampkring en dat lichtspoor doet denken aan een vallende ster. Bij gunstige omstandigheden zijn er wel dertig ‘vallende sterren’ per uur te zien. Deze danken hun naam aan het sterrenbeeld Persuis, waaruit ze lijken te komen. Het verschijnsel is goed met de blote ogen te zien. Zelfs als het vrijdagnacht volle maan is.

[image=187606]

Tellen
De IVN Maas en Niers houdt deze activiteit voor het eerst in Gennep. Gids Myriam van Breevoort weet de beste plekken waar de Perseïden geobserveerd kunnen worden zonder vervuiling van lantaarns en bewoonde gebieden. Na een eenvoudige uitleg kijken deelnemers een paar keer ongeveer een half uur naar de hemel. Naast dat er volop wensen gedaan kunnen worden, is het ook de bedoeling dat er geteld wordt. Mocht de hemel te bewolkt zijn voor het zien van de Perseïden, wordt er uitgeweken naar een leerzame nachtwandeling. De gids leert nachtwandelaars daarbij te vertrouwen op andere zintuigen dan het zicht.
Ontdek hoe nietig de aarde is en kom ‘vallende sterren’ tellen in de nacht van 12 op 13 augustus. Voor de observatie wordt er om 22.30 uur verzameld bij het oude NATO-kamp ’t Leger aan de Kampweg 10 in Gennep. Nachtwandelaars wordt gevraagd zelf een ligstoel mee te nemen. Zorg ook voor warme kleding. Meer informatie via www.ivnmaasennier.nl of (0485) 51 55 60.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant