Afbeelding

Boek 'Buitengewoon' over opvoedprocessen

Algemeen 52 keer gelezen
SINT-OEDENRODE – Lot Steenberghe-Blokpoel schreef een boek over het opvoedproces van een kind met een handicap. ‘Buitengewoon’ geeft ouders er- en herkenning en is aanvullende vakkennis voor studenten en professionals. Lot heeft zelf een zoon met Down Syndroom.

[image=182198]

Al sinds de opening werkt en leert Jelle Steenberghe twee dagen per week bij Brownies & Downies. De rest van de week leert hij taal, rekenen en praktische vaardigheden aan de Prins Willem-Alexanderschool in Veldhoven. Voor Lot Steenberghe-Blokpoel was de komst van Brownies en Downies in Veghel een geschenk uit de hemel.
Bijna 19 jaar geleden kwam Jelle ter wereld met het Syndroom van Down. “Hij was hartstikke welkom,” vertelt Lot in Stadskrant Veghel van deze week. Toen Jelle een half jaar was, ging het niet goed met hem. Vanwege een openhartoperatie verbleef hij langdurig in het ziekenhuis en ikzelf in een Ronald McDonaldhuis. Met die ervaring op zak en haar psycho-therapeutische achtergrond ging ze aan de slag. “Je zou kunnen zeggen dat Jelle mij triggerde, om te gaan doen wat ik wilde doen en daar ook echt voor te gaan.”

Coniferenoverleg
Lot werkt zelfstandig als psychosociaal therapeut, mediator, conflictmanager en wetenschappelijk onderzoekster. “Toen ik in 2001 voor mezelf begon kwam de focus op kinderen met een handicap érg hoog op mijn agenda.” Als moeder zag zij zelf de miscommunicatie op scholen. “Niet uit onwil, hoor, maar door gemis aan inzicht. Het bracht mij ertoe dit wetenschappelijk te onderzoeken.” Het resulteerde in twee studies. Één heet ‘Het Coniferenoverleg’. De naam is ontleend aan het verschijnsel dat ouders hun kinderen naar school brengen en dan – aan de andere kant van het schoolhek – bij elkaar hun verhaal doen. Het tweede onderzoek richt zich op leerkrachten en heet ‘Elke dag weer fluitend naar school’.
De bevindingen van haar onderzoeken en haar ervaringen thuis en in haar praktijk, heeft Lot geïnterpreteerd en in kaart gebracht in het boek ‘Buitengewoon’. Het resultaat is een soort stappenplan met een herkenbare structuur. “Dat is nog nooit op deze manier gebeurd. En als ik anderen mag geloven: het is een prettig leesbaar boek geworden,” besluit Lot.

‘Buitengewoon’ door Lot Steenberghe-Blokpoel is verkrijgbaar bij de Veghelse boekhandels of via bol.com (ISBN 978 90 334 8390 5)


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant