Afbeelding

'Afvalscheiding in regio erg goed'

Algemeen 19 keer gelezen
BOXMEER – Inwoners van de acht gemeenten binnen het Land van Cuijk en de Maasduinen scheiden meer dan 80 procent van het afval. “Wat opvalt is dat de regio binnen het nationale beeld erg goed scoort”, aldus milieu- en duurzaamheidsadviseur Wim van Lierop.

Samen met zijn collega Paul Mul van advies- en ingenieursbureau DHV uit Amersfoort heeft Van Lierop een onderzoek naar afvalscheiding afgerond. “Toch zijn er ook grote verschillen aan te wijzen tussen de plaatsen.” De gemeenten Grave (87), Mill en Sint Hubert (87), Sint Anthonis (86), Boxmeer (86) en Cuijk (85) scheiden meer afval dan gemiddeld in de regio wordt gedaan. Het Limburgse Bergen (77), Gennep (71) en Mook en Middelaar (64) presteren wat minder.

Vergelijking
Bij vergelijking tussen gemeenten is echter voorzichtigheid geboden, aldus Wim van Lierop: “De data voor het onderzoek komen namelijk van de gemeenten zelf en basisverschillen in bijvoorbeeld het wel of niet accepteren van sloopafval kunnen voor vertekening zorgen.” Van Lierop en Mul hebben landelijk gezien een causaal verband aangetoond tussen het scheidingspercentage per gemeente en de hoogte van de afvalstoffenheffing. Ook in deze regio lijkt die lijn zich voort te zetten: waar goed wordt gescheiden is het tarief voor de zakken restafval vaker laag. Dat komt doordat gemeenten kunnen verdienen aan afvalscheiding. Bovendien heeft het volgens hen te maken met mentaliteit: “Wanneer mensen dure zakken moeten kopen, zullen ze bijvoorbeeld papier en glas eerder apart houden dan wanneer het toch niets uitmaakt.

[image=182146]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant