Afbeelding

Verdriet en dood aan de Hollesteeg

Algemeen 80 keer gelezen
BOXMEER - Een kleinschalig crematorium in Boxmeer met maximaal twee diensten per dag en alles binnen gestelde voorwaarden en grenzen van eigen terrein. “Een crematorium in een wijk vinden sommige bewoners een eng idee. De maatschappelijke gevoeligheid daarvan, kunnen wij niet wegnemen”, aldus Bianca Schrijen van Uitvaartonderneming Schrijen in Boxmeer.

[image=181717]

De onderneming heeft plannen geheel op eigen grond het uitvaartcentrum uit te breiden met een crematoriumoven en voorruimte, een aula en 23 extra parkeerplaatsen. Het aantal afscheidsdiensten van twee à drie per week zal volgens Schrijen niet zoveel toenemen, aangezien het aantal sterfgevallen in de regio daar geen aanleiding toe geeft. Daarnaast kiest niet iedereen voor een crematie. De ideeën stuiten verschillende wijkbewoners van Boxmeer-Noord tegen de borst. Aanleiding voor de werkgroep NEE Crematorium NEE om vorige week te starten met een protestactie.
“Natuurlijk begrijpen wij dat voor sommige mensen een crematie een eng idee is. Verschillende wijkbewoners vinden het een gevoelige confrontatie met de dood”, aldus mevrouw Schrijen. “Sinds 1996 ís er echter al verdriet en dood in de wijk. Vanaf dat moment nemen nabestaanden hier namelijk al afscheid van dierbaren.”
Bovendien voldoen de plannen voor een crematorium aan de Hollesteeg volgens mevrouw Schrijen volledig aan alle gestelde voorwaarden. Sterker nog: eisen op het gebied van bijvoorbeeld geurverspreiding en rookontwikkeling worden er wettelijk niet gesteld aan een crematorium. “Wat in de media steeds terugkomt is de geurgrens van 100 meter. Dat is echter geen norm maar richtlijn”, legt Bianca Schrijen uit, “veel belangrijker is echter dat er totaal geen stof- of geurdeeltjes verspreid kunnen worden tijdens het proces. Daar zorgt een sterke filter voor. Niets, maar dan ook werkelijk niets wordt via de schoorsteen verspreid. Mensen hoeven daar niet bang voor te zijn.” Een crematorium heeft om die reden ook geen milieuvergunning nodig. Deze toevoeging kan met aantal woorden niet gehaald worden
Met de verkeerstoename en parkeerproblematiek moet het volgens Schrijen ook meevallen. “Wij willen op eigen grond graag méér parkeerplaatsen verwezenlijken dan in de richtlijnen aangegeven staat”, zegt Bianca Schrijen, “ook zullen onze plannen ertoe leiden dat mensen individueel komen en er minder stoeten zijn. Ook zullen de diensten en crematies plaatsvinden op tijden wanneer er geen woon-werk-verkeer is.”
Schrijen is geenszins van plan een urnenmuur te verwezenlijken of een strooiveld aan te leggen. “Bij de algemene begraafplaats in Sambeek kan dat al”, zegt mevrouw Schrijen, “wat echter in de regio nog niet voor nabestaanden mogelijk is, is het nemen van afscheid op één locatie en op een persoonlijke manier. Juist die dienst willen wij anderen kunnen bieden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant