Afbeelding

Daphny van den Brand hoopt op zwaar circuit

Sport 117 keer gelezen
[image=124271]
ZEELAND – Daphny van den Brand stapelt de laatste weken overwinning op overwinning. Zaterdag stond de veldrijdster uit Zeeland in het Belgische Tervuren opnieuw op de hoogste trede. De eerste winst in 2010 is binnen. Grootste concurrent voor het NK in Heerlen komende zaterdag Marianne Vos won ook. De wereldkampioen hield het dichter bij huis en won met overmacht in Sint-Michielsgestel. Beiden staan scherp en zijn torenhoge favorieten voor het eremetaal komende zaterdag in Zuid-Limburg.

Door Peter Kuijpers + foto's

[image=120820]

Bij de mannen is het veldrijden een puur Belgische aangelegenheid. Nadat Lars Boom zijn prioriteiten op de weg is gaan leggen, blijft er in Nederland maar weinig over. De ex-wereldkampioen startte overigens zondag wel in Sint-Michielsgestel, maar reed een onopvallende race. Boom is ook deelnemer volgende week op het NK in Heerlen. Wie weet wat dat gaat brengen. Het meest schrijnende nog is een schromelijk te kort aan wedstrijden in ons land. Alleen Gieten heeft nog een Veldcross op Superprestige niveau. De Superprestige wedstrijd in Eerde is komen te vervallen. De gedane beloften uit België bleken inhoudelijk niet meer dan een zak met gebakken lucht. In Sint-Michielsgestel is men daar er best pissig over omdat de kwalificatie Superprestige van hen tenslotte werd weggenomen. Maar ook bij de ‘werkbijen’ in Eerde staan de gezichten op onweer als het over dit onderwerp gaat.

[image=124274]

Scherprechter

Gelukkig hebben wij Daphny van den Brand. Samen met Marianne vos bepalen beiden het positieve gezicht van het veldrijden voor vrouwen. Daphny boekte afgelopen zaterdag haar zevende seizoenszege. “Ja mooi toch, maar dat moet ook. We werken daar heel hard aan. Leuk dat het dan loont.” De grootste concurrentie voor de ZZPR-rijdster zal komende zaterdag komen van wereldkampioene Marianne Vos. Van invloed kan het parcours zijn, wellicht scherprechter voor de podiumplekken. “Voor Marianne Vos is een snel parcours belangrijk. De bevroren grond werkt sterk ik haar voordeel. Ik zelf ben meer voor een zwaar parcours. Met wat regen en modder. Dan komt het op je techniek aan daar heb ik dan weer voordeel mee. Zaterdag is de ondergrond ongetwijfeld hard, maar daar kun je niet op vooruit lopen. Wie weet wat het dan voor weer is.”

[image=124272][image=124273]

Ik ken het parcours

Wie heeft de beste benen zaterdag in Heerlen? Wie gaat het beste met zijn krachten om? Geluk en pech liggen dicht bijeen. Heel veel factoren die uitslagen kunnen bepalen. Daphny van den Brand: “Dat zijn inderdaad allemaal dingetjes die meespelen. Ik ken het parcours, maar ik weet niet of ze nog wat gaan veranderen. In principe kan ik op elk parcours goed rijden. Is het zwaar dan wordt het een conditieslag. Dan kun je verschil al vroeg maken mits je beter bent.” Sanne van Paassen lijkt een gedegen outsider? “Ja, vorig jaar won ze in Heerlen waar we zaterdag rijden. Maar ik heb ze nog altijd voor kunnen blijven, dat moet me op het NK ook wel lukken. Wie is de sterkste? Tja, bij vrouwen is dat toch wel wat moeilijker. De een stapt wat vroeger in het seizoen dan de ander. Ik ben al vaker Nederlands kampioen geweest. Ik maak me daarover niet zo’n zorgen vooraf. Ik geniet momenteel van de prestaties die ik lever en zaterdag zien we wel.” Een nuchtere Daphny van den Brand die zaterdag alles zal geven om met haar ‘luis in de pels’ Marianne Vos af te rekenen. Kliksport en SkyLine zijn in Heerlen aanwezig.

[image=124270]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant