Afbeelding

AID en waterschap controleren vanuit lucht

Algemeen 36 keer gelezen
De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en drie Brabantse waterschappen voeren dit voorjaar gezamenlijk controles uit op de naleving van milieuwetgeving.

[image=133666]

Op diverse dagen en tijdstippen vliegen controleurs van de AID met collega’s van één van de waterschappen, waaronder waterschap Aa en Maas, mee met een inspectievliegtuig. Ook op de grond worden controles uitgevoerd, mede op basis van meldingen vanuit de lucht.
De AID en de waterschappen letten tijdens de controles onder andere op het juiste gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het soort middelen en de opslag en verwerking van mest. De waterschappen kijken daarnaast of er geen vervuild water van het land en/of het erf van agrarische ondernemers wegstroomt naar een nabijgelegen sloot.
Als controleurs tijdens deze handhavingsactie een overtreding vaststellen, wordt het handhavingstraject in gang gezet. Afhankelijk van de ernst van de overtreding wordt de handhavingstrategie toegepast. Dit kan variëren van een waarschuwing tot een proces-verbaal.
Uit de gezamenlijke controles vanuit de lucht bleek de laatste jaren dat 80% van de gecontroleerden de regels voor opslag en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mest naleven. In enkele gevallen waren de spuitmachines niet goed aangepast of werd de spuitmachine op een onjuiste manier gevuld. De controlerende instanties hebben gezamenlijk hiervoor vijf maal een waarschuwing gegeven en zes maal een proces verbaal opgemaakt.

[image=133667]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant