Afbeelding

‘Zelf regie in handen nemen’

Wonen 77 keer gelezen
BOXMEER – Uit een onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis (VEH) begin dit jaar openbaarde, blijkt dat huiseigenaren het woningbouwbeleid van gemeenten in de voorgaande vier jaar met een mager zesje waarderen. Het achterblijven van het woonaanbod bij de vraag wordt ervaren als het grootste knelpunt.

Boxmeer vormt op deze magere uitkomst zeker geen positieve uitzondering, dat moet wethouder Jos de Graaf van Ruimtelijke Ordening ruiterlijk erkennen.

Stagnatie
Het euvel zit hem in Boxmeer vooral in het magere aanbod aan nieuwbouwwoningen, zowel voor kopers als huurders. De projectontwikkelaars, die tot voor de kredietcrisis de koers bepaalden, zingen nu een paar toontjes lager. Ambitieuze plannen staan op een laag pitje of zijn in de ijskast gezet. Van de acht prioriteitsprojecten die de toenmalige wethouder Gijs Moes in 2003 binnen het Centrumplan lanceerde, zijn er slechts twee gerealiseerd (Rochusbergh en Voormekaar) en een derde is in ontwikkeling (Live Your Loft). De overige vier zijn volledig van de baan. “De gemeenteraad heeft destijds vastgelegd dat er op vijftien locaties vijfhondend woningen in het centrum bij moesten komen. Zoals ik er nu tegenaan kijk, is het met tweehonderd al snel op”, zegt Jos de Graaf.

Plannen
Blij is hij met recente plannen als CarmelVeste en Kerkenzigt, die destijds niet in beeld waren. “En er liggen ook plannen voor woningen rond het nieuwe gemeentehuis.”
De Graaf erkent dat, mede ingegeven door de kredietcrisis en ‘voortschrijdend inzicht’, een herijking heeft plaatsgevonden. Het is niet de projectontwikkelaar die bepaalt wat er gebouwd wordt maar de gemeente. “De gemeenteraad heeft gezegd: college, neem de regie zelf in handen.” Het belangrijkste vindt De Graaf dat projecten in gang worden gezet “want wij weten dat er een grote behoefte is aan woningen.” Zo praat hij met Mooiland Maasland over de verdere invulling van Hofstede Elderom, de grootschalige herinrichting van de gesloopte wijk Elderom. “De woningstichting is bezig om het plan te herijken. Ze wil een aantal geplande koopwoningen omzetten in huurwoningen.”
Voortgang boeken door overtuiging heeft zijn voorkeur, maar desnoods wordt als machtsmiddel de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) ingezet. “Als het nodig is, zullen we niet schromen om te onteigenen. En daar waar we strategische aankopen kunnen doen, zullen we dit aan de gemeenteraad voorleggen.”

[image=157766]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant