Afbeelding

Canthonis 'In Excelsis'

Muziek 40 keer gelezen
OPLOO - Traditiegetrouw verzorgt Streekkoor Canthonis twee weken voor kerst een kerstconcert in de Sint Matthiaskerk in Oploo. Dit jaar wordt de instrumentale begeleiding verzorgd door het Duitse Ensemble Spohr, met een verre verwante van componist Louis Spohr op de altviool.

De titel van het concert zaterdag in dit jaar is ‘In Excelsis’, wat betekent ‘In den Hoge’. ‘Gloria in excelsis’ zijn de eerste woorden van de engelen die het nieuws van Jezus’ geboorte meldden aan de herders. Het Gloria van Antonio Vivaldi is één van de twee grote werken in dit concert. Het andere is het Magnificat van Fransesco Durante. Dit lied bevat de woorden van de zwangere Maria bij haar bezoek aan haar nicht Elizabeth. Beide stukken passen dus bij uitstek in een kerstconcert. Tussen de verschillende delen van deze werken door worden trouwens meer traditionele kerstliederen gezongen.
Behalve door het hoge niveau van deze werken zit het bijzondere daarnaast in de instrumentale begeleiding. Het Duitse Ensemble Spohr is een strijkkwartet van vier dames. Dit wordt aangevuld met een hoboïst en een organist. De altvioliste van het strijkkwartet is Estelle Spohr, een verre verwante van de violist, dirigent en componist Louis Spohr, een tijdgenoot en vriend van Ludwig von Beethoven. Hij gold naast Paganini als de belangrijkste violist van zijn tijd.
Estelle Spohr spant zich in om de muzikale nalatenschap van haar romantische oud- oud- oudoom aan de vergetelheid te onttrekken.

Strijkersensemble
Dit bijzondere concert vindt plaats op zondag 12 december in de Sint Matthiaskerk van Oploo. De aanvangstijd is 15.00 uur, de jeugdige leden van het strijkerensemble Andrea Pieper van Kunstencentrum De Meander spelen vanaf 14.30 uur al kerstmelodieën om in de stemming te komen. Voor kaartjes: VVV’s van Sint Anthonis of Boxmeer of via secretariaat.canthonis@gmail.com.

[image=157731]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant