Afbeelding

'Onzeker bestaan' in bibliotheek Cuijk

Algemeen 63 keer gelezen
CUIJK – Nederland is rijk. Ook in crisistijd. Toch sprokkelen honderduizenden werknemers een karig inkomen bij elkaar, waar ze nauwelijks van kunnen leven. De tentoonstelling ‘Onzeker bestaan’ geeft deze mensen een gezicht. De tentoonstelling is op initiatief van de FNV tot en met 24 december te zien in de bibliotheek van Cuijk.

De mensen die hun medewerking hebben verleend aan de tentoonstelling, staan model voor de man die van het ene tijdelijke contract in het andere komt en de vrouw die twee banen heeft om rond te komen. Nederlanders die het zwaar hebben op de arbeidsmarkt, en vaak werken op onmogelijke tijden en onder zware omstandigheden. Sommigen weten niet of ze morgen nog werk zullen hebben.

Gezicht
Vrouwen moeten economisch zelfstandig worden, ouderen moeten langer aan het werk blijven, werklozen moeten desnoods de arbeidsmarkt op geschopt worden. Een mooi beleidsstreven, vindt de FNV. Maar het resultaat is volgens de vakbond dat vrouwen, ouderen en ex-werklozen zich vaak niet gezien voelen in deze maatschappij. Dat komt volgens de FNV door hun bescheidenheid, maar ook door hun vrees. Angst om wellicht ontslagen te worden als ze hun verhaal aan de grote klok hangen.
“Geef de mensen om wie het gaat een gezicht, in woord en in beeld”, luidde het verzoek van de FNV aan fotograaf Chris de Bode en schrijver Will Tinnemans. “Laat zien wie ze zijn, die honderdduizenden werknemers in de schoonmaaksector, de glastuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de postbezorging, de veelal verborgen sector van de supermarkten, de zorg, de taxirijders.” Het zijn volgens de vakbond die sectoren die bij elkaar de rafelrand van de arbeidsmarkt vormen. De mensen die zich voor de tentoonstelling hebben laten portretteren, zijn de schaamte voorbij. Ze hebben hun angst voor ontslag of andere represailles opzij gezet, omdat ze het belangrijk vinden dat Nederland hun boodschap leert.

[image=157525]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant