Afbeelding

Inkijkje in leven Gennepse paters

Religie 90 keer gelezen
GENNEP - De paters en broeders van de congregatie van de Heilige Geest staan de komende tijd volop ‘in the picture’. Er verschijnt een boek en museum Het Petershuis in Gennep wijdt een expositie aan hun leven en werk.

Het initiatief komt van antropologe Annelies Jansen uit Gennep. Zij raakte op jonge leeftijd al geïntrigreerd door de bewoners van het vroegere novicaat (nu verzorgingstehuis voor de paters en broeders) in Gennep. “Soms zag je de novices, de jonge jongens in toog, op straat wandelen. Maar voor het overige was een erg besloten gemeenschap. Ik heb me vaak afgevraagd wie die mannen waren die daar woonden.” Annelies ging hiervoor de paters en broeders interviewen. Dat leverde zoveel interessante stof op dat zij al snel besloot er een boek te van maken. “De jongste is 66 jaar, ik wil een stukje geschiedenis van Gennep levend maken. Het boek geeft een inzage in het leven van deze mensen.”
Daarnaast stuitte Annelies in de collectie van het voormalige Antropologische Museum in Nijmegen op zoveel stukken uit de landen waar de paters werkten, dat zij Het Petershuis in Gennep benaderde voor een expositie. Ook hierin staat het werk van de paters centraal. “We gaan hun werk belichten, gelardeerd met film- en fotomateriaal en objecten die beschikbaar zijn gesteld door het voormalig Nijmeegs museum”, zegt Marian Leideritz van Het Petershuis. Te denken valt aan beelden, maskers en andere objecten uit de missielanden, maar uiteraard er is ook volop aandacht voor de paters zelf. De tentoonstelling wordt op zaterdag 18 december geopend en is te bezoeken tot en met 20 februari. Het boek ‘Ubi Vult Spirat’ is onder meer te koop bij de Bruna in Gennep. Voor meer info: www.museumhetpetershuis.nl.

[image=157161]

[image=157162]

[image=157165]




Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant