Afbeelding

Heemkundekring presenteert boek

Religie 54 keer gelezen
SINT ANTHONIS – De hoogtijdagen van het katholieke geloof, maar ook de afbouw van het Roomse leven. Het vele, harde werk van de pastoors in Sint Anthonis, de beslissende momenten in hun leven en tegelijkertijd hun worsteling en teleurstelling. Zondag presenteert Heemkundekring Sint Tunnis een boek en tentoonstelling over het plaatselijke Roomse leven.

De tentoonstelling geeft een volledig beeld van zestien jongemannen uit Sint Anthonis die in de periode 1930-1960 zich besloten te wijden aan het priesterleven. De levensbeschrijvingen van de acht pastoors die Sint Anthonis heeft gekend in de vorige eeuw, wordt uit de doeken gedaan in het boek Sinttunnisse Pastoor 1900-2000.

Dorpshistorie
“Het boek bevat commentaren, krantenartikelen, teksten van de pastoors zelf en talrijke illustraties”, aldus Jac van Kempen, voorzitter van de heemkundekring en (mede)samensteller van het boek. “Daarmee geeft het niet alleen een beeld van de beleving van het katholieke geloof, maar is het ook een historische weergave van de gebeurtenissen in Sint Anthonis. Al met al heel interessant voor mensen die in Sint Anthonis gewoond hebben of nog wonen.”
De teruggang van het geloof heeft volgens de heer Van Kempen veel gedaan met verschillende pastoors van Sint Anthonis. “Er zijn er een paar die daar flink mee geworsteld hebben. Zo zijn de initiatieven om als kerk in gesprek te komen met groepen en voornamelijk jongeren in de jaren ’70 en ‘80 op een teleurstelling afgelopen voor pastoor Van Haeren en Verhoeven”, vertelt Van Kempen. “Pastoor Trommelen, die nog wat later verbonden was aan Sint Anthonis, is zelfs om die reden weggegaan.” Van Kempen concludeert dat alle pastoors het beste voor hadden met het dorp en zijn bewoners. “Ieder op zijn eigen manier heeft met de beste bedoelingen het pastoraat vervult en zijn werk gedaan.”

Informatie
De tentoonstelling over zestien priesterzonen en de boekpresentatie zijn op 28 november te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur, in Het Heemhuus aan de Breestraat in Sint Anthonis. Voor wie niet in de gelegenheid is dan te komen, wordt op woensdag 24 november om 20.00 uur een presentatie gegeven in de bibliotheek. Aanmelding via (0485) 38 21 82.

[image=156743]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant