Afbeelding

Meander vreest culturele stilte in Boxmeer

Politiek 53 keer gelezen
BOXMEER – Kunstencentrum Meander hield donderdag in het gemeentehuis van Boxmeer een muzikaal protest tegen de plannen van B en W om 75.000 euro extra te bezuinigen op het subsidiebedrag van Meander. Desondanks werd het voorstel dezelfde dag nog met een ruime meerderheid door de gemeenteraad aangenomen.

Han Eygenraam, directeur van kunstcentrum Meander, erkent dat er zware tijden aanbreken voor Meander: “We gaan ons samen met de gemeente Boxmeer beraden over welke activiteiten we gaan stop zetten.”

[image=154509]

Bedreiging
Volgens wethouder Willy Hendruiks- van haren, die cultuur in de portefeuille heeft, biedt het overgebleven subsidiebedrag van 250.000 euro Meander nieuwe kansen. Maar Eygenraam ziet het bezuinigingspakket van Boxmeer als een bedreiging: “Het tast op korte termijn de organisatie als geheel aan en zet het voortbestaan van Meander op losse schroeven.”

Bezuinigingen
Het kunstencentrum bereidt zich voor op forse ingrepen: “Bij doorvoering van de bezuinigingen zal het kunstcentrum vanaf juli volgend jaar personeel moeten ontslaan en deel van de activiteiten beëindigen”, aldus de directeur.
Het bestuur van Meander heeft eerder bij de gemeentes Cuijk, Gennep, Bergen, Mill en Sint Anthonis begrip getoond voor de bezuinigingen die de gemeentebesturen doorvoeren. Eygenraam: “We hebben met deze gemeenten afgesproken om geleidelijke bezuinigingen in te voeren vanaf 2012. Dit zie ik ook heel graag bij de gemeente Boxmeer gebeuren.
Afgelopen donderdag lieten ongeveer honderd mensen zich luidkeels horen met muzikale optredens en spandoeken met leuzen als ‘Behoud Meander’ en ‘Culturele stilte... is dat wat Boxmeer wil?’. Ondanks dat het kunstencentrum de actie binnen een week organiseerde was de directeur tevreden over het protest: “Er waren veel mensen en het is gelukt om onze boodschap onder de aandacht van de politiek en de media te brengen.”
Wethouder Willy Hendriks-van Haren benadrukte tijdens het protest hoe belangrijk muziek is voor de gemeente Boxmeer. “We gaan kijken naar andere oplossingen, want niemand kan zonder muziek.”

[image=156149]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant