Afbeelding

Dorpsraden willen bibliotheken behouden

Algemeen 53 keer gelezen
BOXMEER - Weg is weg. Daar zijn de dorpsraden van Vierlingsbeek, Overloon, Maashees, Groeningen, Vortum-Mullem en Holthees bang voor. Om de bibliotheekvoorziening voor deze dorpen te behouden zijn de inwoners overgegaan tot actie. Met posters, spandoeken en discussievoer.

Ook wordt er op initiatief van Behoud Bieb Bék morgen (woensdag) vanaf 20.00 uur een themabijeenkomst gehouden met raadsleden in zaal De Vier Linden in Vierlingsbeek. Alle inspanningen hebben tot doel dat de gemeenteraad van Boxmeer tijdens de megazitting op 11 november anders besluit dan het college. “Want als de bibliotheken in Vierlingsbeek, Overloon en Oeffelt eenmaal sluiten, komen ze nooit meer terug”, aldus Joop Verbeeten, namens de werkgroep Behoud Biek Bék. “Als de bibliotheken wegvallen dan wordt dat de dorpen en omliggende dorpen, waar inwoners vanwege de voorzieningen al gedwongen worden weg te trekken, fataal.”

Vraagtekens
De werkgroep heeft begrip voor de bezuinigingen, maar stelt vraagtekens bij de onderbouwing om drie vestigingen van Biblioplus per 1 januari te sluiten. Zo wekt de som van de besparingen, 136.000 euro, bij de werkgroep de suggestie dat de kosten van openhouden van de drie bibliotheken, simpelweg bij elkaar zijn opgeteld. “Wij vragen ons af in hoeverre de gemeente zich heeft verdiept in de cijfers”, vertelt Verbeeten, “zo zit de bieb van Vierlingsbeek in de top van Nederland als je kijkt naar het aantal uitleningen en het ledenaantal. Het openhouden van deze vestiging kost jaarlijks 50.000 euro. Maar een alternatief, in de vorm van bijvoorbeeld een leespunt met een klein assortiment in de gemeenschapshuizen, kost ook 25.000 euro. Is het die besparing wel waard de bieb voor altijd te sluiten?”

Discussie
De werkgroep heeft ook kritiek op hoe de gemeente de hele bezuinigingskwestie met haar inwoners heeft gecommuniceerd. “Zowel Biblioplus als de gemeente heeft met geen enkele dorpsraad over de bezuinigingen contact gehad, er is ook nog niet gesproken met de basisscholen waar schoolcollecties gerealiseerd moeten gaan worden”, stelt Joop Verbeeten. De werkgroep hoopt woensdag dan ook op een gezonde manier de discussie aan te gaan met de raadsleden.
Wanneer de kritische opmerkingen wethouder Willy Hendriks - Van Haren worden voorgelegd, vertelt ze dat er aanvankelijk nog meer gesneden zou worden in de bibliotheekvoorzieningen. Het college heeft nu nog rekening gehouden met vijf schoolcollecties op basisscholen. “We hebben als college bekeken waar we de ruim drie miljoen konden bezuinigen. Het college en ik als portefeuillehouder vinden het niet verantwoord méér in de WMO [Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.] te snijden. Of bijvoorbeeld in wegenonderhoud of de groenvoorziening, die bepalend zijn voor de directe leefomgeving van iedereen”, aldus Willy Hendriks. “Overal doet het pijn en het college heeft ook liever een andere boodschap, maar we moeten bezuinigen. Als de raad dat 11 november anders ziet, dan is dat zo. Het is nu aan hen.”

[image=153829]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant